Acebutolol

0

Informacije o leku Acebutolol, mere opreza, način primene, neželjeni efekti

Acebutolol spada u grupu lekova koji se nazivaju beta blokatori. Acebutolol blokira beta receptore (β2) u srcu, blokirajući tako dejstvo adrenalina i na taj način smanjuje krvni pritisak. Osim što smanjuje krvni pritisak, acebutolol usporava srčani rad pa se koristi i u terapiji pojedinih aritmija kada je srčani rad ubrzan. Acebutolol ima korisne efekte i u terapiji angine kao i kod pacijenata koji su preležali infarkt miokarda.

Način upotrebe

Acebutolol se koristi uglavnom jednom dnevno ili dva puta dnevno. Preporučljivo je da se uzima ujutru, kada se uzima jednom dnevno ili ujutru i uveče kada se uzima dva puta dnevno. Potrudite se da uzimate acebutolol uvek u isto vreme. Nemojte nikada naglo da prestanete da uzimate acebutolol, jer vam se stanje može pogoršati. Acebutolol se izbacuje iz upotrebe postepeno, odnosno ako ste uzimali acebutolol dva puta dnevno (2 puta po 200 mg), onda narednih 7 dana uzimajte istu dozu (200 mg) ali samo jednom dnevno, pa sledećih 7 dana istu dozu (200 mg) ali ovog puta jednom dnevno na svaki drugi dan. Posavetujte se sa lekarom ukoliko želite da prestanete sa upotrebom acebutolola.

Uzmite acebutolol sa punom čašom vode, nezavisno od obroka.

Uobičajena početna doza za odrasle u terapiji hipertenzije je 400 mg dnevno. Kasnije se može koristiti i doza od 400-800 mg dnevno dok se u terapiji aritmije mogu koristiti doze od 600-1200 mg dnevno u zavisnosti od težine oboljenja.

Ukoliko ste zaboravili da popijete lek, uzmite narednu sledeću dozu. Nikako ne nadoknađujte tako što ćete uzeti dve doze leka odjednom.

Kod predoziranja se javljaju sledeći simptomi: malaksalost, glavobolja, vrtoglavica, otežano disanje, nesvestica, usporen rad srca itd. Ukoliko osetite neke od nabrojanih simptoma, odmah obavestite vašeg lekara.

Nemojte ni pod kojim okolnostima da konzumirate alkohol dok ste na terapiji acebutololom jer alkohol povećava rizik od pojave neželjenih efekata ovog leka.

S obzirom da acebutolol izaziva vrtoglavicu, preporučuje se izbegavanje upravljanja mašinama i vozilima dok ste na terapiji ovim lekom.

Ukoliko planirate neku hirirušku operaciju, obavezno obavestite lekara da uzimate acebutolol.

Hipertenzija ili povišen pritisak, često ne daje nikakve simptome. Međutim, nikada ne trebate da prestanete da uzimate lek, čak i ako se osećate bolje, osim ako vam lekar nije tako rekao. Moguće je da ćete lekove za terapiju hipertenzije uzimati doživotno. Potrudite se da kontrolišete svoj krvni pritisak što češće.

Obavezno promenite način života. Jedite zdraviju hranu, prestanite sa pušenjem i vežbajte svakog dana.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Što se tiče njegove upotrebe u trudnoći Američka Agencija za lekove i hranu ga je svrstala u grupu B (FDA:Group B). To znači da se ne očekuje štetan efekat acebutolola na plod, ali se ipak posavetujte sa lekarom pre nego što krenete sa upotrebom ovog leka u trudnoći. Za većinu lekova važi pravilo da se u trudnoći upotrebljavaju samo onda kad moraju.

Dojilje ne smeju da koriste acebutolol zato što ovaj lek prelazi iz krvi majke u mleko i može da naškodi novorođenčetu.

Mere opreza

Acebutolol ne sme da se primenjuje ukoliko je osoba alergična na acebutolol ili neki drugi beta blokator (npr: propranolol, karvedilol, atenolol, bisoprolol, itd.) !

Ne konzumirajte alkohol dok ste na terapiji ovim lekom. Alkohol povećava šanse za nastanak neželjenih efekata acebutolola.

Obavestite lekara ukoliko planirate hiruršku intervenciju, jer  će vam lekar u tom slučaju verovatno preporučiti da prestanete sa uzimanjem acebutolola.

Iako se osećate bolje, ne prestajte sa uzimanjem acebutolola, osim ako vam lekar nije tako rekao.

Nemojte ni pod kojim okolnostima naglo da prestanete sa uzimanjem ovog leka, već to morate učiniti postepeno, onako kako vam je lekar savetovao.

Ukoliko osetite neke od neželjenih efekata kao što su: otežano disanje ili usporen rad srca, odmah obavestite vašeg lekara.

Obavestite vašeg lekara ako imate neko od sledećih oboljenja:

 • Astmu ili bronhitis. Acebutolol može da dovede do bronhokonstrikcije (sužavanja bronhija) i da provocira napad astme
 • Tumor nadbubrežne žlezde (feohromocitom).
 • Bolesti jetre i bubrega, jer su u tom slučaju menja doza acebutolola, s obzirom da se acebutolol eliminiše iz organizma upravo preko ovih organa.
 • Mijastenija gravis (teška bolest mišića).
 • Bolesti štitne žlezde. Acebutolol utiče na funkciju ove žlezde.
 • Nizak krvni pritisak (hipotenzija) ili problemi sa cirkulacijom. Acebutolol može da pogorša ova stanja
 • Beta blokatori mogu da povećaju nivo šećera u krvi, pa treba biti oprezan.
 • Depresija i drugi psihički problemi.

Neželjena dejstva

Acebutolol može da izazove sledeća neželjena dejstva: malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, nesvestica, promena raspoloženja, otežano disanje, usporen srčani rad, impotenciju, mučninu, povraćanje, smanjen apetit, pojavu otoka na rukama ili nogama itd. Ukoliko se pojavi bilo koji neželjeni efekat, odmah obavestite lekara.

Interakcije sa drugim lekovima

Obavestite lekara ako uzimate neke od sledećih lekova:

 • Klonidin, zbog rizika od povećanja krvnog pritiska.
 • MAO inhibitore kao što su: izokarboksazid, fenelzin, moklobemid, selegilin, tranilcipromin. Kombinacija ovih lekova sa acebutololom može da dovede do pojave serotoninskog sindroma koji može da ugrozi život.
 • Lekovi koji se koriste za terapiji dijabetesa kao što su: metformin (Gluformin, Glucophage), glipirid, gliklazid, glimepirid, insulin itd.
 • Nesteroidne anti inflamatorne lekove kao što su: ibuprofen (Brufen), naproksen, diklofenak (Diklofen) itd.
 • Kalcijumske antagoniste koji se koriste u terapiji hipertenzije kao što su: verapamil, diltiazem, nifedipin, nikardipin, itd. Ovi lekovi, kao i acebutolol usporavaju rad srca, te njihova kombinacija može biti opasna.
 • Acebutolol i adrenalin imaju potpuno suprotna dejstva, te se ne smeju primenjivati zajedno.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.