Acenokumarol

0

Informacije o leku Acenokumarol, mere opreza, način primene, neželjeni efekti

Acenokumarol je antokoagulantni lek odnosno sprečava zgrušavanje krvi. Mehanizam dejstva acenokumarola se zasniva na blokiranju dejstva vitamina K. Vitamin K je jedan od faktora koagulacije i blokirajući njegovo dejstvo acenokumarol sprečava nastajanje krvnih ugrušaka. Krvni ugrušak (tromb) može biti veoma opasan, jer može začepiti krvne sudove i dovesti do plućne embolije, infarkta srca ili šloga. Zato je veoma važno da se spreči pojava krvnih ugrušaka.

Acenokumarol se koristi u sledećim stanjima:

 • Profilaksa i terapija duboke venske tromboze
 • Sprečavanje nastanka tromba nakon operacije na srcu

Mere opreza

Acenokumarol se ne sme primenjivati ili se može primenjivati, ali uz veliki oprez u sledećim stanjima:

 • Ako ste alergični na acenokumarol ili druge slične lekove. Simptomi alergije su: osip na koži, svrab, crvenilo, otok jezika, otok lica, otok grla, otežano disanje. Alergija može dovesti do nastanka anafilaktičkog šoka, koji može imati smrtni ishod.
 • Ako postoji rizik od krvarenja i kod svih pacijenata koji su skloni krvarenju. Acenokumarol se ne sme ni pod kojim uslovima primenjivati kod osoba kod kojih je već prisutno krvarenje (npr.čir na želudcu).
 • Ako imate oštećenje jetre. Kod ovakvih pacijenata, povećan je rizik od pojave krvarenja.
 • Ako imate tešku hipertenziju (povišen krvni pritisak).
 • Ako imate poremećaj metabolizma vitamina K.
 • Ako imate malnutriciju (neuhranjenost).
 • Ako bolujete od šećerne bolesti (dijabetesa)

Acenokumarol zbog toga što razređuje krv, otežava normalno zaustavljanje krvarenja. Zbog toga, ukoliko se javi krvarenje dok ste na terapiji acenokumarolom, veoma je teško zaustaviti to krvarenje. Izbegavajte aktivnosti koje mogu da dovedu do povrede i do krvarenja! Ukoliko vam se javi bilo kakav oblik krvarenja (npr.krvarenje desni dok perete zube), odmah se javite lekaru.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Acenokumarol može da naškodi nerođenoj bebi. Zato se ne preporučuje primena acenokumarola tokom trudnoće. Acenokumarol se može primenjivati samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Acenokumarol prelazi u mleko dojilja i može da naškodi vašoj bebi. Zato se preporučuje da izbegavate dojenje dok ste na terapiji acenokumarolom.

Način upotrebe

Doza acenokumarola zavisi od stanja u kojem se primenjuje i od INR-a koji treba postići. INR koji treba postići zavisi od stanja i kreće se u rasponu od 2 – 4,5.

Preporučeno doziranje:

1 dan: 4 mg do 12 mg

2 dan: 4 mg do 8 mg

Prvo se počinje sa manjim dozama acenokumarola, koje se postepeno povećavaju dok se ne postignu odgovarajuće vrednosti INR (protrombinsko vreme). Zato ćete na početku terapiji vrlo često raditi laboratorijske testove kako bi se utvrdila vrednost INR i odredila odgovarajuća doza.

Veoma je važno da uzimate acenokumarol uvek u isto vreme dana.

Izbegavajte namirnice koje su bogate vitaminom K kao što su: kupus, spanać, karfiol, kopriva, kesten, paradajz, šargarepa, morska trava, svetlo zeleno povrće. Uzimanje ove hrane zajedno sa acenokumarolom, smanjuje dejstvo ovog leka i povećava rizik od nastanka krvnog ugruška (tromba).

Predoziranje

Simptomi predoziranja su: pojava krvarenja (krvarenje iz nosa, vaginalno krvarenje, pojava krvi u mokraći, pojava krvi u stolici, krvarenje u zglobovima, potkožno krvarenje i druge vrste), mučnina, povraćanje, ubrzan rad srca (tahikardija) i drugi. Ovo krvarenje ćete jako teško zaustaviti i potrebno je da se što pre javite lekaru.

Predoziranje acenokumarolom se leči davanjem injekcije vitamina K (fitomenadion).

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Acenokumarol se ne sme primenjivati ili se može primenjivati, ali uz veliki oprez sa sledećim lekovima:

 • Lekovi koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska, aritmija i angine pektoris: amlodipin, verapamil, nifedipin, nikardipin, diltiazem, amiodaron. Istovremena upotreba acenokumarol sa ovim lekovima, povećava rizik od krvarenja.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji bakterijskih i gljivičnih infekcija (antibiotici) kao što su: eritromicin, doksiciklin (Dovicin), hloramfenikol, klaritromicin, kotromoksazol (Bactrim), flukonazol, ketokonazol, metronidazol (Orvagil) i drugi. Ovi lekovi pojačavaju dejstvo acenokumarola i povećavaju rizik od krvarenja!
 • Nesteroidni anti inflamatorni lekovi (NSAIL) koji se koriste u terapiji bolova, upale i povišene telesne temperature kao što su: diklofenak (Diklofen), ketoprofen, flurbiprofen, ibuprofen (Brufen), acetil salicilna kiselina (Aspirin, Andol), meloksikam (Movalis), piroksikam, sulindak i drugi. Ovi lekovi utiču na dejstvo trombocita i dodatno povećavaju rizik od pojave krvarenja ako se primenjuju u kombinaciji sa acenokumarolom.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji epilepsije: fenitoin, fenobarbiton.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa: glimepirid, gliklazid i drugi.

Obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje uzimate.

Neželjena dejstva

Acenokumarol može da izazove sledeća neželjena dejstva: mučnina, povraćanje, alopecija (opadanje kose), alergijska reakcija. Simptomi alergije su: pojava osipa na koži, svrab, crvenilo kože, otok lica, otok jezika, otok lica, otežano disanje. Alergija može da vodi do pojave anafilaktičkog šoka, koji može imati smrtni ishod!

Najopasniji neželjeni efekat acenokumarola je krvarenje. Krvarenje se može pojaviti na više mesta: krvarenje iz nosa, pojava krvi u mokraći (tamna boja mokraće), pojava krvi u stolici (crna boja stolice), pojava krvi prilkom povraćanja, pojava krvi u ispljuvku prilikom kašljanja, podkožno krvarenje, vaginalno krvarenje i druge vrste krvarenja.

Ukoliko primetite bilo koji neželjeni efekat, odmah se javite lekaru.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.