grow your own tea and coffee gift box reviews staples competitor coupon acceptance policy christmas festival boston 2013 coupon manteca ford coupon

Acetilsalicilna kiselina

0

Informacije o leku Acetilsalicilna kiselina, mere opreza, način primene, neželjeni efekti

Acetilsalicilna kiselina je lek iz grupe nesteroidnih anti inflamatornih lekova (NSAIL). Acetilsalicilna kiselina ima antiinflamatorno dejstvo (smanjuje upalu), analgetičko dejstvo (smanjuje odnosno ublažava bol) i antiagregaciono dejstvo (sprečava agregaciju trombocita).

Upravo zbog ovakvih efekata acetilsalicilna kiselina se koristi u terapiji bola, povišene telesne temperature, za ublažavanje upale ali i za sprečavanje infarkta i šloga kod osoba koje su već preležali infarkt odnosno šlog.

Acetilsalicilna kiselina se koristi u terapiji blagih do umerenih bolova kao što su: glavobolja, zubobolja, mensutralni bolovi, bol u leđima i drugi.

Koristi se i u terapiji artritisa, jer smanjuje upalu.

Mehanizam dejstva acetilsalicilne kiseline se zasniva na blokiranju enzima ciklooksigenaze, koja je odgovorna za stvaranje prostaglandina. Prostaglandini su supstance koje su odgovorne za upalne procese u našem organizmu.

Mere opreza

Acetilsalicilna kiselina se ne sme primenjivati kod dece! Kod dece može da izazove takozvani Rejov sindrom, veoma teško stanje po dete, koje se može završiti smrtnim ishodom. Nikada nemojte da dajete acetilsalicilnu kiselinu deci!!!

Acetilsalicilna kiselina se ne sme primenjivati ni kod osoba koje boluju od hemofilije (poremećaj koji se manifestuje obilnim i lakim krvarenjem). Acetilsalicilna kiselina kod ovakvih osoba povećava rizik od krvarenja.

Acetilsalicilna kiselina se ne sme primenjivati kod osoba koje su alergične na acetilsalicilnu kiselinu ili na druge slične lekove: ibuprofen (Brufen), ketoprofen, sulindak, naproksen, diklofenak (Diklofen), flurbiprofen, fenoprofen, etodolak, ketorolak, celekoksib i drugi. Simptomi alergije su: pojava osipa na koži, svrab, pojava otoka, otežano disanje, anafilaktički šok. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, odmah se javite lekaru.

Acetilsalicilna kiselina ne sme da se primenjuje ni kod osoba koje boluju od čira na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu. Acetilsalicilna kiselina može da izazove krvarenje u želudcu i da pogorša stanje kod pacijenata koji boluju od čira.

Acetilsalicilna kiselina se ne sme primenjivati ni kod osoba koje imaju probleme sa disanjem (npr. astmatičari). Acetilsalicilna kiselina može da suzi bronhije i da znatno oteža disanje kod ovakvih pacijenata.

Acetilsalicilna kiselina se ne sme primenjivati ni kod osoba koje boluju od gihta.

Acetilsalicilna kiselina ne sme da se primenjuje ni kod osoba koje imaju poremećaje u zgrušavanju krvi.

Acetilsalicilna kiselina treba da se primenjuje sa velikim oprezom kod pacijenata sa oštećnim bubregom ili jetrom.

Primena Acetilsalicilne kiseline tokom trudnoće i dojenja

Acetilsalicilna kiselina ne sme da se primenjuje kod trudnica. Može da ošteti plod majke.

Ne sme se primenjivati ni tokom perioda dojenja ili se treba izbegavati dojenje, jer prelazi iz krvi majke u mleko i može da naškodi vašoj bebi.

Način primene

Doza acetilsalicilne kiseline zavisi od vrste bolesti.

U terapiji bola i povišene telesne temperature koristi se doza od 500 mg, 4-6 puta dnevno, prema potrebi. Maksimalna dnevna doza je 4000 mg i ne smete da prekoračite ovu dozu!

U terapiji artritisa se koristi u dozi od 500 mg, 6 puta dnevno.

Za sprečavanje ponovnog nastanka infarkta ili šloga koristi se u dozi od 100-200 mg, jednom dnevno.

Ukoliko imate stomačnih tegoba, probajte da uzimate acetilsalicilnu kiselinu uz obrok ili uz čašu mleka.

Izbegavajte upotrebu alkoholnih pića dok ste na terapiji acetilsalicilnom kiselinom. Prestanite da pušite dok ste na terapiji acetilsalicilnom kiselinom. Upotreba ovih namirnica, povećava rizik od nastanka neželjenih efekata.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Acetilsalicilna kiselina ne sme da se primenjuje u kombinaciji sa sledećim lekovima:

  • Ostali nesteroidni anti inflamatorni lekovi : ibuprofen (Brufen), diklofenak (Diklofen), ketoprofen, flurbiprofen, fenoprofen, sulindak, naproksen, etodolak, celekoksib i drugi.
  • Lekovi koji se koriste za lečenje depresije, socijalne fobije i drugih sličnih poremećaja: fluoksetin, duloksetin, paroksetin, fluvoksamin, sertralin (Zoloft), escitalopram, citalopram i drugi. Istovremena upotreba sa ovim lekovima, povećava rizik od pojave krvarenja.
  • Lekovi koji se koriste u terapiji poremećaja zgrušavanja krvi: varfarin (Farin), heparin, nadroparin (Fraxiparin) i drugi.
  • Kortikosteroidi kao što su: prednizon, metil prednizolon, deksametazon, flutikazon i drugi.
  • Metotreksat koji se koristi u terapiji raka dojke.
  • Lekovi koji se koriste u terapiji epilepsije: fenitoin, valproinska kiselina.
  • Preparati na bazi ginkgo biloba

Obavestite lekara o svim lekovima kao i biljnim preparatima koje uzimate.

Neželjena dejstva

Acetilsalicilna kiselina može da izazove sledeća neželjena dejstva:

Stomačne tegobe: mučnina, povraćanje, bol u stomaku, krvarenje u želudcu, promena boje stolice (crna boja), pojava krvi u stolici, gorušica.

Oštećenje bubrega: promena boje mokraće (tamna boja), pojava krvi u mokraći.

Oštećenje jetre: pojava žutice (žuta prebojenost kože i očiju).

Alergijska reakcija: pojava osipa na koži, svrab, pojava otoka, otežano disanje, anafilaktički šok.

Nervni sistem: vrtoglavica, glavobolja, promene raspoloženja, nervoza, konfuzija, letargija, halucinacije.

Ostali neželjeni efekti: rabdomijaliza (oštećenje mišića), otežano disanje, promena krvne slike (anemija), Stevens-Johnson-ov sindrom (oboljenje/oštećenje kože), osećaj zvonjenja u ušima, zamućen vid i drugi.

Acetilsalicilna kiselina može kod dece da izazove Rejov sindrom, veoma teško stanje, koje se manifestuje sledećim simptomima: teško povraćanje, oštećenje jetre i oštećenje nervnog sistema.

Rejov sindrom je moguć i kod odraslih, ali se veoma retko javlja.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.