hip hop jewelry wholesale coupon code fun christmas gifts for guys dollar tree deals coupon policy painting with a twist coupon code 2013

Aldara krema

0

Aldara krema – Mere opreza | Način primene | Neželjeni efekti

Aldara krema sadrži aktivnu supstancu koja se zove imikvimod. To je lek koji se koristi za lečenje aktinične keratoze, površinskih karcinoma bazalnih ćelija kože i spoljašnjih genitalnih bradavica. Mehanizam delovanja po kom ovaj lek deluje i dalje nije poznat. Hemijski se klasifikuje u grupu imidazolinskih amina. Smatra se da Aldara krema deluje tako što modifikuje imuni odgovor ljudskog tela.

Aldara postoji samo u obliku krema i namenjen je za lokalnu primenu (primenu na koži). Ovaj lek se može nabaviti u apoteci samo uz recept i ne sme se primenjivati na svoju ruku.

Mere opreza

Aldara krema se ne treba primenjivati kod ljudi koji su alergični na ovu substancu ili druge, hemijske slične substance. Ne preporučuje se primena ovog leka kod dece i adolescenata, jer bezbednost i efikasnost ovog leka kod ove populacije nije dokazana.

Aldara krema može da izazove teške zapaljenske reakcije, uključujući eroziju kože ili do otoka genitalija. Ukoliko dođe do teških inflamatornih reakcija, vaš lekar može odlučiti da prekine terapiju. Ukoliko imate neku autoimunu bolest, obavestite vašeg lekara, jer Aldara krema može da pogorša stanje ovih bolesti, s obzirom da modifikuje imuni odgovor tela.

Izbegavajte sunčevu svetlos dok ste na terapiji ovim lekom, ili barem izbegavajte izlaganje dela kože koji je tretiran Aldara kremom, jer izaziva povećanu osetljivost kože na sunčevu svetlost.

Ukoliko planirate seksualne odnose sa vašim partnerom, nanesite Aldara krem posle odnosa, zato što ovaj lek može da ošteti kondom.

Doziranje

Aldara krema je dostupan u obliku 5% kreme.

Doziranje u terapiji aktinične keratoze

Uobičajena doza u terapiji aktinične keratoze je dva puta nedeljno, tokom 16 nedelja na zahvaćenom delu kože, pri čemu deo kože koji se tretira ne treba da ima površinu veću od 25 cm2 (npr. područje kože 5 cm x 5 cm, 12.5 cm x 2cm). Ukoliko je područje kože koje treba da se leči veće od 25 cm2, onda se lečenje treba podeliti u dva ili više odvojena ciklusa. Npr, prvih 16 nedelja lečite pogođeni deo kože na licu, a narednih 16 nedelja lečite pogođeni deo kože na drugom delu tela.

Aldara krema se obično primenjuje ponedeljkom i četvrtkom ili utorkom i petkom.

Doziranje u terapiji površinskog karcinoma bazalnih ćelija kože

Uobičajena doza u terapiji površinskong karcinoma bazalnih ćelija kože je pet puta nedeljno (od ponedeljka do petka), tokom 6 nedelja, pri čemu kremu treba nanositi na najviše 2 cm dijametra tumora. Osim samog tumorskog dela, preporučuje se da se tretira i do 1 cm kože koja okružuje tumor, kako bi se zahvatile sve tumorske ćelije.

Doziranje u terapiji spoljašnjih genitalnih bradavica

Uobičajena doza u terapiji spoljašnjih genitalnih bradavica je 3 puta nedeljno (ponedeljak, sreda i petak) tokom najviše 16 nedelja. Treba primeniti tanak sloj kreme na područje bradavice i utrljavati sve dok krema ne bude bila vidljiva na koži.

Lek se primenjuje neposredno pre spavanja, i treba da stoji na koži oko 8 sati, nakon čega se treba isprati sapunom i vodom. Operite ruku pre nego što nanesete Aldara kremu na vašu kožu. Izbegavajte kontakt kreme sa očima, usnama ili sluzokožom. Ukoliko slučajno nanesete kremu na oči ili sluzokožu, odmah se obratite vašem lekaru.

Ukoliko niste sigurno kako se Aldara krema primenjuju, konsultujte se sa vašim lekarom.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Aldara krema se ne treba primenjivati tokom trudnoće. FDA klasifikuje ovaj lek u grupu C, jer su ispitivanja na miševima i zečevima pokazala da Aldara krema ima fetotoksična dejstva (smanjenje telesne mase fetusa, poremećaj osifikacije kostiju i dr.). Nije poznato kako Aldara krema deluje kod trudnih žena ali se njegova primena treba izbegavati tokom trudnoće.

Nije poznato da li se Aldara krema izlučuje u mleko dojilja, te dojenje treba izbegavati dok ste na terapiji ovim lekom.

Neželjena dejstva

Aldara krema može da izazove sledeća neželjena dejstva:

 • Bol u leđima.
 • Ekcem kože.
 • Viralne infekcije.
 • Urinarne infekcije.
 • Simptomi slični gripu.
 • Gubitak kose.
 • Povraćanje.
 • Upala sinusa.
 • Infekcije gornjeg respiratornog trakta.
 • Zapaljenske reakcije kože (erozija ili ulcer kože).
 • Bol u grudima.
 • Alergijske reakcije.

Obavestite vašeg lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Literatura

 1. EMA
 2. FDA

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.