wedding gift item list nickel city orem coupons gift ideas for daughter turning 22 my personalized t shirt coupon blue rhino propane coupon 2015 kohls stackable coupons july 2012

Alprazolam

0

Informacije o leku Alprazolam, mere opreza, način primene, neželjeni efekti

Alprazolam je lek iz grupe benzodiazepina. Deluje tako što smanjuje uznemirenost i strah (anksioznost) i izaziva sedaciju (smirenje). Koristi se za terapiji anksioznosti (strah i uznemirenost).

Mere opreza

Alprazolam se ne sme primenjivati u sledećim stanjima:

 • Ako ste alergični na alprazolam ili druge benzodiazepine kao što su: diazepam (Bensedin), lorazepam, nitrazepam, bromazepam i drugi. Ako primetite simptome alergije (svrab, otok, crvenilo), odmah se javite lekaru.
 • Ako imate mijasteniju gravis (teško oboljenje mišića). Alprazolam može da pogorša stanje kod ovakvih pacijenata.
 • Ako imate oštećenje jetre.
 • Ako imate problema sa disanjem.
 • Ako imate glaukom (povišen pritisak u oku).

Alprazolam se nikako ne sme primenjivati u kombinaciji sa alkoholnim pićima, jer alkohol može da pojača dejstvo alprazolama i da izazove ozbiljne neželjene efekte!

Alprazolam se ne sme primenjivati duže vreme (ne duže od 2-3 meseca), jer može da izazove zavisnost!

Primena alprazolama se ne sme prekinuti naglo, jer može doći do pogoršanja simptoma (tzv.apstinencijalni sindrom): teška glavobolja, nesanica, uznemirenost, razdražljivost, bol u mišićima i drugi simptomi. Doza alprazolam tableta treba da se smanjuje postepeno, za 0.5 mg na svakih 3-4 dana. Dakle, ako ste na primer primenjivali 2 mg dnevno alprazolam tableta, onda ćete prvo primenjivati 1.5 mg tokom 3-4 dana, zatim 1 mg dnevno tokom 3-4 dana i na kraju 0.5 mg tokom 3-4 dana. Tek onda možete u potpunosti da prestanete da pijete alprazolam tablete.

Na ovaj način ćete izbeći pojavu apstinencijalnog sindroma.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Alprazolam se ne sme primenjivati tokom trudnoće i dojenja, osim ako je to neophodno.

Alprazolam se primenjuje u trudnoći samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Prema američkoj agenciji za hranu i lekove, alprazolam spada u grupu D (FDA: Group D), što znači da alprazolam dokazano oštećuje plod majke.

Alprazolam prelazi u mleko dojilja i može da naškodi bebi. Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji alprazolam tabletama.

Način primene

Alprazolam se obično uzima u dozi od 0.25-0.5 mg tri puta dnevno. Uvek terapiji treba prvo početi manjim dozama koje se postepeno povećavaju dok se ne postigne odgovarajući efekat. Maksimalna dnevna doza je 3 mg dnevno, podeljeno u više doza.

Alprazolam uzmite sa čašom vode. Tabletu nemojte da lomite, već je progutajte celu.

Najčešće se uveče primenjuje nešto veća doza nego tokom dana (npr. ako tokom dana uzimate 0.25 mg, onda će vam lekar preporučiti da uveče uzmete 0.5 mg).

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Alprazolam se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Ako uzimate druge lekove za lečenje anksioznosti ili depresije kao što su: fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin, sertralin i drugi.
 • Ako uzimate hipnotike.
 • Ako uzimate narkotičke (opioidne) analgetike-lekove protiv bolova kao što su: morfin, kodein, oksikodon, tramadol i drugi.
 • Ako uzimate lekove za lečenje gljivičnih infekcija kao što su: ketokonazol, flukonazol, itrakonazol i drugi.
 • Ako uzimate lekove za srčane tegobe kao što su: nifedipin, nikardipin, amiodaron i drugi.
 • Ako uzimate lekove za lečenje side (HIV) kao što su: efavirenz, nelfinavir, sakvinavir i drugi.
 • Ako uzimate ciklosporin, lek za lečenje autoimunih bolesti
 • Ako uzimate lekove za lečenje epilepsije kao što su: karbamazepin, valproinska kiselina, fenitoin, fenobarbiton i drugi.
 • Ako uzimate antibiotike kao što su: eritromicin, azitromicin, klaritromicin i drugi.
 • Ako uzimate oralne kontraceptive za sprečavanje nastanka neželjene trudnoće kao što je Yasmin.
 • Ako uzimate kantarion.

Obavestite lekara o svim lekovima ili biljnim preparatima koje uzimate, jer alprazolam lako stupa u interakcije sa brojnim lekovima.

Neželjena dejstva

Alprazolam može da izazove sledeća neželjena dejstva: oštećenje jetre (koje se manifestuje pojavom žutice-žuta prebojenost kože i beonjača), akatizija (osećaj da vas ne drži mesto), uznemirenost, razdražljivost, glavobolja, gubitak pamćenja, halucinacija, bes, agresivnost, suicidalne misli (misli o samoubistvu), nedostatak pažnje, poremećaj koordinacije, mučnina, povraćanje, proliv, bol u stomaku, vrtoglavica, suva usta, impotencija, zamućen vid, malaksalost, alergija i drugi.

Odmah obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.