st. george spirits gin gift box slotsky coupons back to school haircut coupons edison park 8 cinemas coupons coupon for paws pet boutique the36thavenue handmade gifts

Aminofilin

0

Informacije o leku Aminofilin, mere opreza, način primene, neželjeni efekti

Aminofilin je lek iz terapijske grupe bronhodilatatora, dok se na osnovu hemijske strukture klasifikuje u grupu ksantina. Aminofilin deluje tako što širi bronhije u plućima i tako olakšava disanje. Zbog toga se koristi u terapiji mnogih disajnih bolesti: astma, bronhitis (uključujući reverzibilni opstruktivni bronhitis), emfizem pluća, bronhokonstrikcija (sužavanje bronhija-gušenje) izazvana naporom, Cheyne-Stockes-ovo disanje i druge bolesti.

Mere opreza

Aminofilin se ne sme primenjivati ili se može primenjivati ali uz veliki oprez u sledećim stanjima:

 • Ako imate tečnost u plućima.
 • Ako imate oštećenje štitne žlezde.
 • Ako bolujete od epilepsije
 • Ako imate oštećenje bubrega
 • Ako imate oštećenje jetre

Aminofilin postoji u obliku tableta sa produženim oslobađanjem i injekcija. Injekcije treba primenjvati u zdravstvenim ustanovima. Ako primenjujete Aminofilin tablete, imajte na umu da ove tablete ne deluju odmah i ne mogu da otklone napad gušenja odmah! Morate da koristite druge preparate sa brzim delovanjem da biste odmah otklonili napad gušenja.

Aminofilin se ne sme primenjivati kod pacijenata koji su alergični na aminofilin ili druge slične supstance kao što su: teofilin, kofein (ima ga u visokim koncetracijama u kafi i čaju). Ako primetite simptome alergije kao što su: svrab, otok, otežano disanje, odmah se javite lekaru.

Ako imate povišen krvni pritisak (hipertenzija), vaš lekar će vam preporučiti da češće proveravate krvni pritisak dok ste na terapiji Aminofilin tabletama ili injekcijama.

Ako planirate neku operaciju, obavestite lekara da koristiti Aminofilin.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Prema američkoj agenciji za hranu i lekove, aminofilin spada u grupu C (FDA: Group C). To znači da su ispitivanja na životinjama pokazala štetno dejstvo na plod, ali nema istraživanja na ljudima. Aminofilin se treba primenjivati u trudnoći, samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Aminofilin prelazi u majčino mleko, te se preporučuje da izbegavate dojenje dok ste na terapiji Aminofilin tabletama odnosno injekcijama.

Način primene

Aminofilin se primenjuje u obliku injekcija i u obliku tableta u dozi od 100 mg kao i tableta sa produženim oslobađanjem u dozi od 350 mg. Doza se određuje na osnovu telesne težine pacijenta i težine stanja kao i u zavisnosti od toga da li već koristite druge preparate. Doza se smanjuje i kod starijih pacijenata i kod dece. Kod pušača dozu treba povećati (350 mg tri puta dnevno-na 8 sati). Doza se treba povećati i kod alkoholičara.

Uobičajena doza je 350 mg dva puta dnevno (na 12 sati, najbolje ujutru i uveče), posle obroka. Preporučuje se uzimanje posle obroka, kako bi se izbegle stomačne tegobe.

Veoma je važno da ostavite pušenje kako biste postigli zadovoljavajući efekat.

Aminofilin tablete se uzimaju uz čašu vode, jednom ili dva puta dnevno. Veoma je važno da uzimate Aminofilin tablete uvek u isto vreme dana kako bi se održala idealna koncetracija aminofilina u krvu (10-20 mg/L). Nemojte da lomite ili žvaćete tabletu jer to može uticati na njeno dejstvo.

Aminofilin ne treba primenjivati kod dece mlađe od 3 godine.

Rastvor za injekciju odnosno infuziju aminofilina-a, se daje u zdravstvenim ustanovama i uobičajena doza je od 250mg-1000 mg dnevno. Aminofiln se može davati intramuskularno ili intravenski.

Predoziranje

Simptomi predoziranja su: mučnina, povraćanje, proliv, poremećaj rada srca, jaka glavobolja, nesanica i drugi. Odmah obavestite lekara ako primetite ove simptome.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Aminofilin se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Lekovi koji se koriste za lečenje povišenog krvnog pritiska, angine pektoris ili aritmija: propranolol, verapamil (Izopamil), propafenon i drugi. Ovi lekovi mogu da pojačaju dejstvo aminofilin tableta odnosno injekcija.
 • Antibiotici, lekovi za lečenje bakterijskih infekcija kao što su: eritromicin, klaritromicin, telitromicin, azitromicin. Ovi lekovi mogu da pojačaju dejstvo aminofilin tableta odnosno injeckija čime povećavaju rizik od pojave neželjenih efekata.
 • Dislufiram, lek koji se koristi za odvikavanje od alkohola. Istovremena primena aminofilin tableta sa ovim lekom, povećava rizik od pojave neželjenih efekata aminofilin-a.
 • Metotreksat, lek koji se koristi u terapiji raka. Istovremena primena aminofilin tableta sa ovim lekom, povećava rizik od pojave neželjenih efekata aminofilin-a.
 • Fluvoksamin, lek koji se koristi u terapiji depresije, socijalne fobije i drugih poremećaja. Istovremena upotreba sa ovim lekovima, povećava nivo aminofilin-a u krvi čime se povećava rizik od pojave neželjenih efekata.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije kao što su: karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton i drugi. Istovremena upotreba sa ovim lekovima dovodi do smanjenja nivo aminifilin-a u krvi, pa je potrebno povećati dozu aminofilin tableta.

Aminofilin utiče i na rezulatate određenih laboratorijskih testova.

Izbegavajte primenu alkoholnih pića, s obzirom da alkohol može da pojača dejstvo aminofilin tableta odnosno injekcija. Izbegavajte preterano korišćenje roštiljske hrane, jer i ona može da utiče na dejstvo aminofilin tableta odnosno injekcija. Obavestite lekara ako koristite neku dijetu.

Neželjena dejstva

Aminofilin može da izazove sledeća neželjena dejstva: mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, napadi, poremećaj rada srca, slabost, glavobolja, vrtoglavica, promena raspoloženja, drhtanje, alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.