nalley acura service coupons only 1 gift card best groomsmen gifts 2011 coupon for chase bank checking air plant supply coupon studio b buffet discount coupons

Amiodaron

2

Informacije o leku Amiodaron, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Amiodaron je lek iz grupe antiaritmika (lekovi za lečenje aritmija odnosno nepravilnog rada srca). Amiodaron je veoma efikasan lek u otklanjanju supraventrikularnih tahikardija (ubrzan rad srca) ali se može koristiti i u terapiji ventrikularnih tahikardija koje su opasne po život. Amiodaron deluje tako što usporava rad srca.

Mere opreza

Amiodaron se ne sme koristiti kod pacijenata koji su alergični na amiodaron ili druge slične lekove. Ako primetite simptome alergije (osip, svrab, otok, otežano disanje), odmah se javite lekaru.

Amiodaron se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju bradikardiju (usporen rad srca) kao ni kod pacijenata koji imaju atrioventrikularni blok (AV blok). Amiodaron može da dodatno uspori rad srca i da izazove zastoj srca kod ovih pacijenata.

Amiodaron se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju povećan rad štitne žlezde (hipertiroidizam), zato što amiodaron sadrži jod zbog čega utiče na rad štitne žlezde.

Amiodaron se ne sme primenjivati u kombinaciji sa brojnim lekovima, pa je veoma važno da obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje uzimate.

Amiodaron se ne sme primenjivati kod trudnica i dojilja.

Pre početka korišćenja amiodaron tableta, obavezno je uraditi EKG kako bi se utvrdilo o kojem obliku aritmije (nepravilan rad srca) je reč. Amiodaron nije efiksan kod svih aritmija već samo kod supraventrikularnih i ventrikularnih tahikardija (ubrzan rad srca).

Amiodaron se mora primenjivati uz veliki oprez kod pacijenata koji imaju probleme sa disanjem, jer amiodaron može da izazove oštećenje pluća.

Amiodaron se može primenjivati samo uz veliki oprez kod pacijenata sa oštećenjem jetre. Praćenje funkcije jetre različitim laboratorijskim testovima je neophodno dok ste na lečenju amiodaron lekom.

Imajte na umu da amiodaron može da izazove oštećenje oka odnosno poremećaj vida. Ako primetite bilo kakve promene na oku odmah se javite lekaru.

Amiodaron može da izazove fotosenzitivnost (povećana osetljivost na sunčevu svetlost) zbog čega se preporučuje da izbegavate izlaganje sunčevoj svetlosti dok ste na terappiji amiodaron tabletama.

Ako planirate operaciju, obavestite lekara da uzimate amiodaron lek.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Amiodaron se može primenjivati tokom trudnoće samo ako je korist za majku veća od rizika za dete. Amiodaron se ne preporučuje za primenu u trudnoći nakon 14-te nedelje (u 14-oj nedelji počinje razvoj štitne žlezde ploda), jer nakon tog perioda amiodaron može da ima štetno dejstvo na štitnu žlezdu ploda! Razgovarajte sa lekarom o koristima i rizicima primene amiodaron leka tokom trudnoće.

Ne smete da dojite vašu bebu dok ste na lečenju amiodaron lekom. Amiodaron prelazi u mleko u velikim koncetracijama i može da naškodi vašoj bebi. Umesto majčinog mleka, vašoj bebi možete da dajete adaptirana mleka.

Način primene

Amiodaron se primenjuje u različitim dozama u zavisnosti od težine stanja. Uobičajena doza amiodaron tableta je 200 mg, tri puta dnevno (na svakih 8 sati). Terapija obično traje 7-10 dana. Kada kritični period prođe, amiodaron se koristi u dozi od 100-300 mg dnevno kako bi se održavao normalan rad srca. Dozu će odrediti vaš lekar!

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Amiodaron se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Ostali antiaritmici kao što su: hinidin, sotalol, dizopiramid, ibutilid i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa amiodaron lekom može da dovede do pojave opasnih aritmija (torsades de pointes) koje mogu imati smrtan ishod!
 • Cisaprid, lek koji se koristi za lečenje stomačnih tegoba, Istovremena upotreba ovog leka sa amiodaron lekom takođe može da dovede do pojave torsades de pointes.
 • Eritromicin, lek koji se koristi za lečenje bakterijskih infekcija. Istovremena upotreba eritromicina sa amiodaron lekom, može da dovede do pojave torsades de pointes!
 • Ako koristite lekove za lečenje srčanih poremećaja, takozvane beta blokatore kao što su: propranolol, bisoprolol, metoprolol, atenolol, karvedilol, labetalol i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa amiodaron lekom može ozbiljno da uspori srce i da dovede do pojave srčanog zastoja!
 • Ako koristite blokatore kalcijumskih kanala kao što su: verapamil, diltiazem. Istovremena upotreba ovih lekova sa amiodaron lekom, povećava rizik od zastoja srca.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje povišenog nivoa holesterola u krvi, takozvani statini kao što su: simvastatin (Cholipam), rosuvastatin, pravastatin, atorvastatin, fluvastatin i drugi. Istovremena upotreba amiodaron leka sa ovim lekovima, povećava rizik od pojave neželjenih efekata statina (rabdomijaliza-veoma ozbiljno oštećenje mišića).
 • Lekovi koji se koriste za razređivanje krvi kao što su: varfarin (Farin), acenokumarol (Sinkum 4, Sintrom), nadroparin (Fraxiparine) i drugi. Istovremena upotreba amiodaron leka sa ovim lekovima povećava rizik od pojave krvarenja.

Neželjena dejstva

Amiodaron može da izazove sledeća neželjena dejstva: mučnina, povraćanje, promena ukusa, oštećenje vida (smanjenje oštrine vida), fotosenzitivnost (povećana osetljivost na sunčevu svetlost), alopecija (opadanje kose), promene rada štitne žlezde (zato što amiodaron sadrži jod u sebi), oštećenje pluća (kašalj, otežano disanje usled sužavanja bronhija, brže zamaranje), upala mišića, oštećenje jetre (gubitak apetita, tamna boja mokraće, žuta prebojenost kože i očiju), smanjenje broja trombocita u krvi (trombocitopenija), nesanica, košmarni snovi, pojava takozvanih kornealnih depozita ispod oka (javlja se veoma često, skoro kod svih pacijenata), alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

2 Comments

 1. Meni lekar ova lek nije dao za tahikardiju ili bradi k. Vec za ekstrasistolu 15/ u minutu. Stanje mi se pobolsalo ( kucnem po drvo!)…
  U prvih 5 dana svakih 8 sati po 200 m
  g,zatim 4 meseca po 200 mg. dnevno. Hodam po 3-4 km skoro svaki dan. Ne prija mi misicno opterecenje bilo kakvog naprezanja vise od 3-4 minuta,primer bushiti u betonu busilicom ili rucno pranje vesa…

 2. I ranije sam uzimao ovaj lek ali posle dugog vremena prestao uzimati. Posle patnje od ekstrasistole (3 meseca) ponovo sam se vratio na amiodaron uputstvom kardiologa.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.