pompano flea market coupons the gift bizzy bone rar entenmann's bakery coupons discontinued dr scholls sandals landmark cinemas empire coupons

Amlodipin

0

Amlodipin spada u grupu lekova koji se nazivaju blokatori kalcijumskih kanala. Deluje tako što blokira kalcijumske kanale i na taj način širi krve sudove (vazodilatacija). Širenjem krvnih sudova postižu se dva korisna efekta:

 1. Širenjem krvnih sudova, olakšava se prolaz krvi kroz krvne sudove, te se tako smanjuje krvni pritisak. Zbog ovakvog efekta, amlodipin se koristi u terapiji visokog krvnog pritiska (hipertenzije).
 2. Širenjem krvnih sudova, olakšava se dotok krvi do srca, čime se srce bolje snabdeva krvlju. Zbog ovakvog efekta, amlodipin se koristi u terapiji Prinzmetal-ove angine.

Mere opreza

Amlodipin se ne sme koristiti u sledećim stanjima:

 • Ako ste alergični na amlodipin ili druge slične lekove kao što su: nifedipin, nikardipin i drugi.
 • Ako imate srčanu insuficijenciju (srčana slabost), naročito nakon infarkta srca.
 • Ako imate suženje aorte (aortna stenoza)
 • Ako imate veoma nizak krvni pritisak (hipotenzija).

Amlodipin se može primenjivati kod osoba sa oštećenjem jetre, ali u nižoj dozi. Sniženje doze je potrebno i kod starijih osoba.

Izbegavajte alkoholna pića i sok od grejpfruta za vreme korišćenja amlodipin tableta, jer ove namirnice mogu da pojačaju dejstvo amlodipin tableta i da dovedu do pojave neželjenih dejstava.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Amlodipin spada u grupu C, prema američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA: Group C). To znači da postoje ispitivanja na životinjama koja su pokazala štetno dejstvo amlodipin tableta na plod, ali nema podataka o primeni na ljudima. Amlodipin se može koristiti u trudnoći samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Nema podataka da li se amlodipin izlučuje u mleko dojilja. Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji amlodipin tabletama.

Način primene

Uobičajena početna doza amlodipin tableta je 5 mg jednom dnevno.  Doza se može povećati i do 10 mg jednom dnevno. Preporučuje se da se uvek prvo krene manjima dozama, koje se onda postepeno povećavaju prema potrebi.

Amlodipin možete uzimati sa obrokom ili posle njega, jer hrana ne utiče na dejstvo amlodipin tableta.

Nikako ne upotrebljavajte alkoholna pića i grejpfrut, dok ste na terapiji amlodipin tabletama. Alkohol i grejpfrut mogu da pojačaju dejstvo amlodipin tableta i da izazovu neželjena dejstva.

Kod starijih osoba i kod pacijenata starosti od 8-17 godina, preporučuje se doza od 2.5 mg jednom dnevno. Kod osoba sa oštećenjem jetre, takođe je potrebno smanjiti dozu.

Ako ste uzeli više leka nego što vam je lekar preporučio (predoziranje), mogu se javiti sledeći simptomi: malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, ošamućenost. Odmah se javite lekaru ako ste uzeli više amlodipin tableta nego što vam je lekar preporučio.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Amlodipin se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Lekovi koji se koriste u terapiji povišenog nivoa holesterola, takozvani statini kao što su: simvastatin, rosuvastatin i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji gljivičnih infekcija kao što su: ketokonazol, itrakonazol, flukonazol.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji virusnih infekcija (HIV) kao što su: nelfinavir, sakvinavir, ritonavir, efavirenz i drugi.
 • Antibiotici kao što su: eritrimicin, klaritromicin, azitromicin, rifampicin, izoniazid i drugi.
 • Drugi blokatori kalcijumskih kanala kao što su: verapamil i diltiazem.

Obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje uzimate.

Neželjena dejstva

Amlodipin može da izazove sledeća neželjena dejstva: crvenilo, glavobolja, vrtoglavica, pospanost, palpitacije (osećaj lupanja srca), mučnina, povraćanje, malaksalost, ošamućenost, bol u stomaku, pad krvnog pritiska (hipotenzija), bol u mišićima, bol u zglobovima, gubitak kose (alopecija), ginekomastija (povećanje grudi kod muškaraca), otežano mokrenje, poremećaj raspoloženja (depresija, uznemirenost), zamućen vid, fotosenzitivnost (povećana osetljivost na sunčevu svetlost), bol u grudima, infarkt srca, alergija i drugi.

Odmah se javite lekaru ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.