brewers mini marathon coupon code druz tools coupon code free empty visa gift card number safeway coupons january 2014 seaside buffet coupon

Azarga kapi za oči

0

Informacije o leku Azarga kapi za oči, mere opreza, način primene, neželjeni efekti

Azarga (kapi za oči) je lek koji sadrži dve aktivne supstance: brinzolamid i timolol. Koristi se u terapiji glaukoma. Glaukom je oboljenje očiju i karakteriše se povišenim očnim pritiskom. Glaukom je oboljenje koje postepeno dovodi do gubitka vida i mora se lečiti.

Azarga (kapi za oči) se koriste u terapiji glaukoma otvorenog ugla.

Mere opreza

Azarga kapi za oči se ne smeju primenjivati ili se mogu primenjivati, ali uz veliki oprez u sledećim stanjima:

 • Ako ste alergični na Azarga kapi za oči ili neke druge slične lekove. Simptomi alergije su: osip na koži, svrab, crvenilo kože, otok lica, otok vrata, otok grla, otok jezika, otežano disanje. Alergijska reakcija može da izazove anafilaktički šok koji može imati smrtan ishod.
 • Ako ste trudni ili dojite.
 • Ako ste mlađi od 18 godina
 • Ako imate problema sa disanjem (astma, bronhitis, emfizem pluća)
 • Ako imate usporen rad srca (bradikardija) ili AV blok II ili III stepen
 • Ako imate druge srčane probleme (srčana insuficijencija, kardiogeni šok)
 • Oštećenje bubrega
 • Alergijski rinitis (alergijska kijavica)

Nakon što ukapate kapi u oko, možda će vam vid biti zamućen neko vreme. Izbegavajte upravljanje vozilima i mašinama dok ste na terapiji ovim lekom.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Azarga kapi za oči se ne preporučuju za primenu tokom trudnoće i dojenja, jer se resorbuju sistemski. Azarga kapi za oči se mogu primenjivati u trudnoći samo ako je korist za majku veći od rizika za dete.

Nema podataka o tome da li se Azarga kapi za oči izlučuju u mleko majke. Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji ovim lekom.

Način primene

Azarga kapi za oči se primenjuju na sledeći način:

Azarga kapi za oči upotreba

 

 1. Operite ruke. Zabacite glavu unazad i pogled usmerite na gore.
 2. Blago povucite donji kapak naniže tako da se formira kesica između oka i donjeg kapka
 3. Usmerite kapaljku ka oku i nežno je pritisnite tako da ispustite jednu kap u oko koje se leči. Ne dodirujte oko vrhom kapaljke.
 4. Nakon što ste ukapali lek, zatvorite oko, pritisnite prstima u uglu oka (kod nosa) i držite oko tako zatvorenim 1 minut.

Ako vam kap promaši oko, morate da ponovite postupak.

Da biste sprečili infekciju potrudite se da ne dodirujete oko kapaljkom.

Pre upotrebe dobro promućkajte bočicu.

Nakon upotrebe dobro zatvorite bocu.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, morate ih izvaditi pre primene kapi za oči. Možete ih ponovo staviti u oko 15 minuta nakon ukapavanja Azatra kapi za oči.

Doza je jedna kap u obolelo oko (očiju), 2 puta dnevno.

Ako koristite još neke kapi za oko, mora da prođe barem 5 minuta od primene Azatra kapi za oči dok ne primenite druge kapi.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Azarga kapi za oko se ne smeju primenjivati ili se mogu primenjivati, ali uz veliki oprez sa sledećim lekovima:

 • Ako koristite lekove koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska, angine, srčane insuficijencije i aritmije kao što su: bisoprolol, atenolol, metoprolol, propranolol, karvedilol, labetalol, sotalol, diltiazem, nifedipin, nikardipin, verapamil, digoksin, klonidin, kvinidin i drugi.
 • Ako koristite lekove koji se upotrebljavaju u terapiji depresije, anksioznosti o socijalne fobije kao što su: sertralin (Zoloft), fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin, citalopram, escitalopram i drugi.
 • Druge lekove koji se koriste u terapiji glaukoma kao što su: acetazolamid, metazolamid i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji gljivičnih infekcija kao što su: flukonazol, itrakonazol, ketokonazol, klotrimazol i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa Azarga kapi za oči, povećava rizik od pojave neželjenih efekata.

Obavestite lekara  o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje koristite.

Neželjena dejstva

Azarga kapi za oko mogu da izazovu sledeća neželjena dejstva: bol u oku, iritacija oka, zamućen vid, osećaj žarenja u oku, svrab u oku, suvoća očiju, upala oka, crvenilo oka, osećaj da imate nešto u oku, simptomi slični gripu (upaljeno grlo, kašalj, curenje nosa), nesanica, usporen rad srca, vrtoglavica, alergijska reakcija i drugi.

Simptomi alergijske reakcije su: osip na koži, svrab kože, crvenilo, otok lica, otok jezika, otok grla, otežano disanje. Alergijska reakcija može da izazove anafilaktički šok, koji može imati smrtan ishod.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.