Bela imela

0

Bela imela – sastav, priprema čaja, dejstvo

Bela imela (lat. Viscum album) poznata u narodu i kao: hrastova imela, veska, visk, omela, himela I tako dalje, je biljka koja raste na području Evrope. Ova lekovita biljka je zimzelen razgranat žbun prečnika oko pola metra. Listovi su jajasti i naspramno poređani, dok je plod okruglog oblika i sjajno-bele boje. Kao lekoviti deo biljke, koristi se ceo nadzemni deo odnosno plod, stabiljka i grančice sa plodovima.

Bela imela treba da se bere u proleće. Nakon branja se suši na temperaturi do 35 stepeni.

Najpopularniji oblik pripreme ove biljke je čaj od imele koji se pokazao kao veoma efektivan i zdrav napitak.

Sastav

U sastav ulaze sledeće supstance:

 • Sluz
 • Polipeptidi
 • Triterpeni
 • Lecitini
 • Flavonoidi
 • Šećerni alkoholi

Najodgovorniji za dejstvo su lecitini.

Dejstvo

Bela imela ima pozitivno dejstvo kod raka (antitumorsko dejstvo). Pored toga, bela imela je pokazala imunostimulatorno dejstvo (stimuliše i poboljšava imuni sistem organizma). Ima pozitivan efekat i na visok krvni pritisak (smanjuje krvni pritisak).

Postoje istraživanja koja su dokazala da bela imela ubija ćelije raka, čime poboljšava stanje i kvalitet života kod pacijenata sa rakom.

Utiče i na transport gama amino buterne kiseline (veoma važan neurotransmiter u organizmu), čime dovodi do smirenja (sedativno dejstvo).

Upotreba

Bela imela se može koristiti u lečenju visokog krvnog pritiska (hipertenzija) i za sprečavanje nastanka ateroskleroze kod osoba sa visokim nivoom holesterola u krvi. Na taj način sprečava zakrčenje krvnih sudova. Ponekad koristi u kod dijabetičara i kod poremećaja hormona.

Ipak, ono što je odobrila Nemačka komisija E, kao najstručnija institucija na svetu kada su biljke u pitanju, je korišćenje bele imele u terapiji raka i reumatizma, tako da se ona preporučuje za primenu samo kod ovih stanja.

U narodnoj medicini se primenjuje i za visok krvni pritisak, vrtoglavicu, nepravilan rad srca kao I za bolove u zglobovima. Sveži sok bele imele (od stabiljke i lista) se koristi za lečenje steriliteta i to tako što se piju po 25 kapi natašte (na prazan stomak, pre doručka).

Čaj od imele

U medicini se još koristi i bela imela čaj, koji se priprema na sledeći način:

 • Pripremiti 25 g lekovitog dela biljke (plod, grančice i stabiljka).
 • To prelijte šoljom hladne vode i ostavite tako da stoji narednih 12 sati na sobnoj temperaturi (25 stepeni).
 • Procedite i popijte.

Bela imela postoji i u obliku ekstrakta, tinkture, melema kao i svežeg soka.

Doziranje:

Preparat

 

Doza
Tinktura

 

2-3 ml, 2-3 puta dnevno
Tečni ekstrakt

 

0.5-2 ml, 2-3 puta dnevno
Polusuvi ekstrakt

 

100-250 mg, 2-3 puta dnevno

 

Mere opreza

Bela imela se ne sme primenjivati u sledećim stanjima:

 • Trudnoća i dojenje.
 • Kod pacijenata koji imaju HIV infekciju (sida, AIDS)
 • Kod pacijenata koji imaju tuberkulozu
 • Kod pacijenata koji imaju oštećenje štitne žlezde

Treba se primenjivati uz veliki oprez kod starijih pacijenata (stariji od 65 godina).

Nikako se ne treba primenjivati na svoju ruku, jer je otrovna ako se primeni u većim dozama (naročito njen plod-bobice).

Čuvati na tamnom mestu, zaštićenom od svetlosti.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Bela imela se ne treba primenjivati istovremeno sa preparatima gvožđa, jer može da smanji dejstvo preparata gvožđa. Ako već uzimate preparate gvožđa, potrebno je da napravite razmak od najmanje tri sata od uzimanja gvožđa da biste ste koristili ovu biljku bilo u vidu čaja od limele ili u nekom drugom obliku.

Neželjena dejstva

Neželjena dejstva bele imele su: nagli pad krvnog pritiska prilikom naglog ustajanja iz ležećeg položaja u uspravni položaj (takozvana ortostatska hipotenzija), povišena temperatura, glavobolja, alergija i drugi.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Comments are closed.