nervengiften discount coupons enchanted forest salem oregon top gear gift shop london yankee candle wax burner gift set miami children's museum coupon 2016 makutu's island coupons phoenix

Bromazepam

0

Informacije o leku Bromazepam, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Bromazepam je lek iz grupe benzodiazepina i deluje tako što izaziva smirenje i uspavljuje. Koristi se za kratkotrajno lečenje nesanice i anksioznosti (strah, uznemirenost). Bromazepam se ne sme koristiti duže od 2-3 meseca, jer može da izazove zavisnost.

Mere opreza

Bromazepam se ne sme primenjivati kod pacijenata koji su alergični na bromazepam ili druge slične lekove: diazepam (Bensedin), nitrazepam, tetrazepam, lorazepam, alprazolam (Ksalol, Xanax) i druge slične lekove. Ako primetite simptome alergije kao što su: osip, crvenilo, otok lica, otok jezika, otežano disanje, odmah se javite lekaru.

Bromazepam se ne sme koristiti kod pacijenata koji imaju problema sa disanjem, jer bromazepam može dodatno da oteža disanje kod takvih pacijenata.

S obzirom da bromazepam izaziva opuštanje mišića, ne sme se koristiti kod pacijenata koji boluju od bolesti mišića koja se zove miastenia gravis.

Bromazepam se takođe ne sme koristiti kod pacijenata koji imaju kratkotrajan prekid disanja u toku spavanja (takozvani sleep apnea sindrom).

Bromazepam se mora koristiti sa velikim oprezom kod pacijenata koji boluju od depresije kao i kod pacijenata koji imaju oštećenje jetre ili oštećenje bubrega.

Imajte na umu da Bromazepam zavisnost nije isključena. Naime ovaj lek može da dovede do pojave fizičke i psihičke zavisnosti, naročito ako se primenjuje u većim dozama tokom dužeg perioda. Pacijenti koji su skloni pojavi zavisnosti, odnosno imaju problema sa zavisnošću od alkohola ili druge vrste zavisnosti, ne smeju da primenjuju bromazepam.

Ukoliko dođe do pojave zavisnosti, nakon prekida uzimanja leka, doći će do pojave teških neželjenih efekata: bol u grudima (naročito ako se širi prema ruci i vratu, jer to može biti simptom infarkta), otežano disanje, kašalj, nemir, razdražljivost, halucinacije, promene ponašanja, promene u raspoloženju i drugi simptomi. Ako se ovi simptomi jave, hitno se obratite vašem lekaru.

Imajte na umu da na početku terapije možete imati simptome kao što su pospanost, glavobolja, vrtoglavica, zamućen vid i drugi simptomi. Zbog pojave ovakvih simptoma, morate da izbegavate upravljanje motornim vozilima i mašinama.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Bromazepam u trudnoći se ne treba primenjivati, naročito poslednjih tri meseca. Može se primenjivati samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji ovim lekom.

Način primene Bromazepam tablete

Terapija bromazepamom treba da krene sa najmanjom mogućom dozom (1.5 mg jednom dnevno, uveče pred spavanje). Doza se može povećati dok se ne postigne odgovarajući efekat.

U lečenju nesanice, bromazepam treba uzeti pola sata pre spavanja.

U terapiji spazma (grčeva) mišića, bromazepam se treba uzeti onako kako vam je lekar preporučio, bez obzira na doba dana. Vodite računa o tome da bromazepam smanjuje budnost i pažnju.

Tabletu ovog leka trebate da popijete celu. Tabletu nemojte da gutate, lomite ili žvaćete, već je samo popijte uz čašu vode.

Ne smete naglo da prekinete sa upotrebom ovog leka, jer se mogu javiti simptomi obustave: nesanica, promene raspoloženja, strah, uznemirenost i drugi. Bromazepam tablete treba postepeno izbaciti iz upotrebe odnosno ako ste koristili dozu od 6 mg jednom dnevno, potrebno je da je prvo smanjite na 3 mg jednom dnevno, nakon čega treba smanjiti dozu na 1.5 mg jednom dnevno i tek nakon toga možete u potpunosti da prestanete sa upotrebom ovog leka.

Bromazepam se nikada ne sme primenjivati u kombinaciji sa alkoholom, jer alkohol može značajno da pojača dejstvo ovog leka! Ukoliko uzimate ovaj lek sa alkoholom, možete da upadnete u dubok san i da budete životno ugroženi!

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Bromazepam se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

  • Antipsihotici, lekovi koji se koriste za lečenje psihičkih poremećaja.
  • Narkotički (opioidni) analgetici, koji se koriste u terapiji najjačih bolova, kao što su: morfin, tramadol (Trodon), fentanil i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa Bromazepam lekom, povećava rizik od problema sa disanjem!
  • H1 antihistaminici koji se koriste za lečenje alergije, kao što su: dimenhidrinat, difenhidramin, feniramin, hlorfeniramin, prometazin i drugi.
  • Antiepileptici, lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije.

Obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje uzimate.

Ni pod kojim okolnostima ne uzimajte istovremeno Bromazepam i alkohol dok ste na terapiji ovim lekom, jer alkohol može znatno da pojača dejstvo ovog leka i da uvede osobu u dubok san, koji može biti opasan po život.

Neželjena dejstva

Bromazepam tablete može da izazove sledeća neželjena dejstva: mučnina, povraćanje, dijareja, opstipacija (zatvor), glavobolja, vrtoglavica, promene raspoloženja, slabost mišića, preosetljivost na čulne nadražaje (svetlost, zvuk, dodir), zbunjenost, nesanica, halucinacije, emocionalni problemi, otežano pamćenje, epileptički napad, alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Bromazepam cena

Cena ovog leka u većini leka kreće se oko 80 RSD.

  • 20 Bromazepam tableta u količini 6mg košta blizu 70 RSD.
  • 30 tableta u količini od 1.5mg košta oko 64 RSD.
  • 30 tableta u količini od 3mg košta 85 RSD.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Comments are closed.