Cilazapril

0

Informacije o leku Cilazapril, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Cilazapril je lek iz grupe ACE inhibitora (inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima). Deluje tako što širi krvne sudove i tako smanjuje krvni pritisak.

Cilazapril se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska i srčane slabosti (srčane insuficijencije).

Mere opreza

Cilazapril se ne sme primenjivati tokom trudnoće jer oštećuje plod. Cilazapril se ne sme primenjivati ni tokom dojenja, jer može da naškodi vašoj bebi.

Cilazapril se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji su alergični na cilazapril ili druge slične lekove kao što su: enalapril, ramipril, kaptopril, perindopril, kvinapril i drugi.

Cilazapril se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju nizak krvni pritisak (hipotenziju). Kod ovakvih pacijenata cilazapril može da izazove opasnu hipotenziju.

Vodite računa da ne ustajete naglo iz ležećeg položaja, jer se tada može javiti takozvana ortostatska hipotenzija (nesvestica usled naglog ustajanja iz ležećeg položaja). Ukoliko pacijent izgubi svest, potrebno je postaviti ga u ležeći položaj i podići mu i ruke i noge.

Cilazapril se ne sme primenjivati kod pacijenata koji imaju oštećenje srčanih zalistaka ili aortnu stenozu (suženje aorte).

Cilazapril se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju visok nivo kalijuma u krvi (hiperkalijemija). CIlazapril može da poveća nivo kalijuma u krvi što može biti opasno kod ovakvih pacijenata. Visok nivo kalijuma u krvi dovodi do poremećaja rada srca (srčane aritmije). Neki lekovi, kao i cilazapril, mogu da povećaju nivo kalijuma u krvi kao što su: diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), ketoprofen, flurbiprofen, meloksikam (Movalis), spironolakton, traimteren, amilorid. Istovremena upotreba cilazapril tableta sa ovim lekovima može da dovede do opasnog povećanja nivoa kalijuma u krvi i do pojave srčanih aritmija (nepravilan rad srca).

Cilazapril se mora upotrebljavati sa velikim oprezom kod pacijenata koji imaju oštećenje bubrega ili jetre.

Obavestite lekara da uzimate cilazapril, ako planirate operaciju.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Cilazapril se ne sme primenjivati tokom trudnoće, jer može da ošteti plod.

Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji cilazapril tabletama. Umesto majčinog mleka, vašoj bebi možete da dajete adaptirana mleka.

Način primene

Lečenje treba početi manjim dozama (1 mg), koje se mogu postepeno povećavati dok se ne postigne odgovarajući efekat. Uobičajena doza u terapiji visokog krvnog pritiska je od 2.5 mg do 5 mg dnevno. Cilazapril se treba uzimati jednom dnevno, svakog dana u isto vreme.

Uobičajena početna doza za lečenje srčane slabosti je 0.5 mg dnevno, tokom jedne nedelje. Doza se onda povećava najviše do 2.5 mg dnevno.

Kod pacijenata sa oštećenjem jetre ili bubrega, dozu treba smanjiti.

Cilazapril se uzima nezavisno od hrane, mada se preporučuje uzimanje sat vremena pre obroka.

Tabletu progutajte celu. Nemojte da je lomite ili žvaćete jer to može smanjiti dejstvo cilazapril tableta.

Cilazapril se ne sme primenjivati u kombinaciji sa alkoholnim pićima, jer alkohol utiče na dejstvo cilazapril tableta.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Cilazapril se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

  • Nesteroidni anti inflamatorni lekovi koji se koriste za lečenje bola i reume: diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), ketoprofen, flurbiprofen, sulindak, meloksikam i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa cilazapril tabletama može da dovede do opasnog povećanja kalijuma u krvi i pojave opasnih aritmija (nepravilan rad srca).
  • Preparati kalijuma. Istovremena upotreba cilazapril tableta sa ovim preparatima može da dovede do pojave opasnih aritmija (nepravilan rad srca):
  • Diuretici (lekovi za izmokravanje) koji štede kalijum, kao što su: spironolakton, traimteren, amilorid. Istovremena upotreba ovih lekova sa cilazapril tabletama može da dovede do opasnog povećanja kalijuma u krvi i pojave opasnih aritmija (nepravilan rad srca).
  • Litijum, koji se koristi u terapiji depresije. Istovremena upotreba ovih lekova, može da dovede do povećanja koncetracije litijuma u krvi i do pojave neželjenih efekata.
  • Triciklični antidepresivi koji se koriste za lečenje depresije kao što su: amitriptilin, nortriptilin, imipramin i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa cilazapril tabletama povećava rizik od pojave hipotenzije (nizak krvni pritisak).
  • Preparati na bazi zlata koji se koriste u lečenju reume. Istovremena upotreba cilazapril tableta sa ovim preparatima dovodi do pojave neželjenih efekata: mučnina, povraćanje, nizak krvni pritisak).
  • Efedrin, pseudoefedrin. Ovi lekovi mogu da smanje dejstvo cilazapril tableta.
  • Lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa kao što je insulin.

Obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje uzimate.

Neželjena dejstva

Cilazapril može da izazove sledeća neželjena dejstva: suv kašalj (javlja se veoma često), mučnina (javlja se često), povraćanje, dijareja, bol u stomaku, gubitak apetita, poremećaj čula ukusa, vrtoglavica, glavobolja (javlja se često), bol u grudima, ubrzan rad srca (tahkardija), hipotenzija (nizak krvni pritisak), suva usta, fotosenzitivnost (pojačana osetljivost na sunčevu svetlost), smanjenje borja leukocita u krvi (leukopenija), smanjenje broja trombocita u krvi (trombocitopenija), bol u mišićima, bol u zglobovima, smanjenje seksualne želje (impotencija), ginekomastija (uvećanje grudi kod muškaraca), naleti crvenila, alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.