gift for boyfriend new house christmas gift for nanny canada top 10 gift ideas for 1 year old alcortin a gel coupon lancome gift with purchase macys kashi go lean coupons printable 2012

Diklofenak

0

Informacije o leku Diklofenak, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Diklofenak je lek iz grupe nesteroidnih anti inflamatornih lekova (NSAIL). Diklofenak deluje kao analgetik, antipiretik i antiinflamatorni lek. Ublažava bolove, upalne procese u organizmu i snižava telesnu temepraturu kada je ona povišena. Koristi se u terapiji blagih do umerenih bolova kao što su: zubobolja, glavobolja, menstrualni bolovi, bolovi u leđima, bolovi i upalni procesi u zglobovima (artritis), sportske povrede itd. Takođe, koristi se za snižavanje temperature kod gripa.

Mehanizam delovanja diklofenaka se zasniva na inhibiranju enzima ciklooksigenaze, koja je odgovorna za sintezu prostaglandina, glavnih medijatora zapaljenja. Na taj način, diklofenak sprečava oslobađanje prostaglandina i samim tim smanjuje bol i upalu.

Diklofenak je relativno bezbedan lek i može se nabaviti bez lekarskog recepta.

Mere opreza

Diklofenak se ne sme primenjivati kod osoba koje su alergične na ovaj lek ili neki drugi sličan lek kao što su: ketoprofen, ibuprofen, acetil salicilna kiselina (aspirin), flurbiprofen i drugi. Ukoliko primetite znake alergije kao što su svrab, osip, crvenilo, otežano disanje odmah se obratite lekaru.

Diklofenak, kao i svi nesteroidni anti inflamatorni lekovi, povećava rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti (problemi sa cirkulacijom, infarkt miokarda, šlog, problemi sa koagulacijom krvi). Ovaj rizik je veći kod uzimanja većih doza u dužem vremenskom periodu i kod osoba koje već imaju neko kardiovaskularno oboljenje. Obavezno obavestite lekara ukoliko imate problema sa cirkulacijom ili srcem ili ste već preležali infarkt ili šlog.

Diklofenak, takođe kao i svi nesteroidni anti inflamatorni lekovi, povećava rizik za stvaranje ulcera (čira) na želudcu. Ukoliko primetite znake krvaranje u želudcu, kao što su promena boje stolice u crnu, povraćanje krvi ili pojava krvi u stolici, odmah obavestite lekara. Ukoliko već bolujete od čira na želudcu ili crevu, ne smete da koristite diklofenak. Važno je napomenuti da istovremena primena diklofenaka sa alkoholom i cigaretama u velikoj meri povećava rizik od pojave ovih neželjenih efekata.

Diklofenak može da izazove i bronhokonstrikciju (sužavanje bronhija), tako da se ne sme primenjivati kod astmatičara i osoba koje imaju problema sa disanjem, jer može izazvati astmatični napad.

Treba biti obazriv prilikom upotrebe diklofenaka kod pacijenata sa oštećenom jetrom ili bubregom, s obzirom da se diklofenak izlučuje putem ovih organa. Ako su bubreg ili jetra oštećeni, povećan je i rizik od sporijeg izlučivanja diklofenaka i njegovog nagomilavanja u organizmu i pojave neželjenih efekata.

Diklofenak treba da se upotrebljava sa oprezom kod dijabetičara jer može da izazove hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi).

Diklofenak izaziva u fotosenzitivnost odnosno povećanu osetljivost na sunčevu svetlost. Zbog toga se preporučuje izbegavanje prekomernog izlaganja suncu, dok ste na terapiji diklofenakom.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Diklofenak se ne sme primenjivati ni tokom trudnoće ni tokom perioda dojenja.

Američka agencija za lekove i hranu svrstala je diklofenak u grupu D (FDA:Group D), što ga svrstava u grupu lekova koje dokazano oštećuju plod (fetus). Može se primenjivati samo kada je korist za majku veća nego rizik za dete. Diklofenak se naročito ne sme primenjivati u zadnjih 12 nedelja trudnoće.

Dokazano je i da diklofenak prolazi iz krvi majke u mleko, pa se ne preporučuje dojenje dok ste na terapiji diklofenakom.

Način upotrebe

Diklofenak postoji u dozi od 50 mg, 100 mg, 75 mg (Diclofen Duo) kao i u obliku tableta sa produženim oslobađanjem.

Diklofenak treba popiti sa punom čašom vode. Na taj način smanjujete rizik od dehidratacije.

Nakon što popijete diklofenak, nemojte da ležite narednih 10 minuta već stojite ili šetajte. Na ovaj način smanjujete rizik od pojave krvarenja u želudcu.

Treba početi sa manjim dozama diklofenaka i postepeno povećavati dok se ne postigne minimalna doza koja je efikasna. U terapiji blagih do umerenih bolova, diklofenak treba uzeti čim bol počne, jer je tada lek najefikasniji. Obično se uzima prema potrebi ali ne više od 150 mg dnevno.

Uzimanje sa hranom usporava delovanje diklofenaka, ali je ponekad neophodno da lek uzimate sa hranom kako biste ublažili gastrointestinalne neželjene efekte (krvarenje u želudcu, mučnina, povraćanje itd).

Izbacite alkohol i cigarete dok ste na terapiji diklofenakom, jer istovremena upotreba znatno povećava rizik od pojave neželjenih efekata.

Kod dece diklofenak se može dati u dozi od 2 mg po kilogramu telesne težine (na primer za dete težine 40 kg, doza bi bila  2 x 40  = 80 mg dnevno). Doza za dete ne sme da prekorači maksimalnu dnevnu dozu. Posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom o dozi koja je najbolja za vas ili vaše dete.

Preporučene doze u zavisnosti od vrste oboljenja:

Indikacija (Oboljenje) Doza
Blagi do umereni bolovi 150 mg dnevno, podeljeno na dve ili tri doze. Npr. jedna tableta od 100 mg ujutru i jedna od 50 mg uveče ili tri tablete od 50 mg ujutru, popodne i uveče
Reumatoidni artritis 150-200 mg dnevno, podeljeno u 2-4 doze
Osteoartritis 150 mg dnevno, podeljeno u 2-3 doze
Menstrualni bolovi 150 mg dnevno, podeljeno u 3 doze
Ankilozni spondilitis 100 mg dnevno, podeljeno u 4 doze
Migrena 50 mg dnevno

 

Kada se koriste tablete sa produženim oslobađanjem, onda se uglavnom koriste jednom dnevno.

Predoziranje

Ukoliko uzmete više tableta diklofenaka nego što vam je lekar preporučio, odmah se obratite vašem lekaru. Simptomi predoziranja su: vrtoglavica, mulnina, povračanje, bolovi u stomaku.

Ukoliko zaboravite da popijete lek, nemojte da uzimate više tableta da nadoknadite izgubljenu dozu, jer se na taj način povećava rizik od predoziranja.

Upravljanje vozilima i mašinama

Ukoliko primetite neželjene efekte kao što su: vrtoglavica ili zamućen vid, nemojte da upravljate vozilima i mašinama.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Diklofenak ne sme da se primenjuje u kombinaciji sa sledećim lekovima:

  • Ostalim nesteroidnim anti inflamatornim lekovima (ketoprofen, ibuprofen, flurbiprofen, naproksen, acetil salicilna kiselina-aspirin, itd). U kombinaciji sa ovim lekovima povećava se rizik za pojavu stomačnih tegoba.
  • Lekovi koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska kao što su ACE inhibitori (enalapril, kaptopril, lizinopril, kvinapril, itd.) i diuretici (furosemid, spironolakton, hidrohlortiazid).
  • Inhibitori agregacije lekova (klopidogrel-Plavix) i antikoagulantni lekovima (heparin, varfarin, itd). U kombinaciji sa ovim lekovima povećava se rizik za pojavu krvarenja.
  • Kortikosteroidi kao što su: prednizon, deksametazon, metilprednizolon i drugi.
  • Litijum, koji se koristi kao sedativ kao i drugi lekovi koji se koriste u psihijatriji kao što su: sertralin, fluoksetin, fluvoksamin, i drugi.
  • Metotreksat koji se koristi u terapiji kancera dojke

Obavezno obavestite vašeg lekara ukoliko uzimate neki lek, naročito one lekove za terapiju prehlada koji se mogu nabaviti bez recepta, jer mogu sadržavati neke supstance koje mogu pojačati dejstvo diklofenaka.

Neželjena dejstva

Diklofenak se obično veoma dobro podnosi i retko izaziva ozbiljne neželjene efekte.

Neželjeni efekti koji se javljaju priliko upotrebe diklofenaka su: teška mučnina, povraćanje, bol u stomaku, opstipacija (zatvor), dijareja, ulcer (rana) na želudcu, promena boje stolica, pojava krvi u stolici, vrtoglavica, glavobolja, svrab, osip, poteškoće u disanju, poremećaj sluha (osećaj zvonjenja u ušima), promene raspoloženja, konfuzija, nesvestica, porast telesne težine, gubitak apetita, malaksalost, pojava otoka, smanjena diureza (dnevna količina urina), bol u grudima. Diklofenak veoma retko, može da izazove i veliko oštećenje jetre koje se manifestuje žuticom (žuta koža i beonjače). Ukoliko primetite neke od tih znakova odmah se javite lekaru.

Ukoliko se neki od neželjenih efekata javi, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Važno je napomenuti da istovremena upotreba alkohola sa ovim lekom, znatno povećava rizik od pojave neželjenih efekata, te je neophodno da izbegavate alkoholna pića, za vreme upotrebe diklofenaka.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.