dish'd coupon code williams sonoma gift registry usa muharram gift ideas playstation magazine free gift

Diltiazem

0

Informacije o leku Diltiazem, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Diltiazem je lek iz grupe kalcijumskih blokatora. Deluje tako što širi krvne sudove čime dovodi do snižavanja visokog krvnog pritiska. Koristi se za lečenje hipertenzije (povišeni krvni pritisak) i angine pektoris. Mehanizam delovanja se zasniva na blokiranju kalcijumskih kanala u glatkim mišićima čime se smanjuje prolaz kalcijuma u mišiće.

Mere opreza

Diltiazem ne smeju da koriste pacijenti koji su alergični na diltiazem ili druge slične lekove: nifedipin, nikardipin, nimodipin, amlodipin, felodipin, verapamil (Izopamil) i druge.

Diltiazem ne smeju da koriste i pacijenti koji imaju atrioventrikularni blok (AV blok), naročito pacijenti sa AV blokom II-og ili III-eg stepena. Diltiazem može da uspori rad srca i da dovede do zastoja srca kod ovih pacijenata.

Diltiazem se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji su imali ili imaju kardiogeni šok.

Diltiazem se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju usporen rad srca (bradikardija).

Diltiazem se može primenjivati ali uz veliki oprez kod pacijenata koji imaju oštećenje jetre ili bubrega kao i kod pacijenata koji depresiju.

Diltiazem se ne sme primenjivati u kombinaciji sa alkoholnim pićima jer alkohol može da pojača dejstvo diltiazem tableta i da dovede do pojave neželjenih efekata.

Veoma je važno da kontrolište vaš krvni pritisak, jer visok krvni pritisak obično ne daje nikakve simptome. Ipak, visok krvni pritisak može da dovede do infarkta srca i šloga, zbog čega je neophodno da održavate visok krvni pritisak u granicama normale.

Osim korišćenja Diltiazem tableta, neophodno je da promenite način života i ishrane:

 • Izbegavajte stres
 • Ostavite pušenje
 • Budite fizički aktivni najmanje pola sata svakog dana
 • Izbegavajte obilne, začinjene i masne obroke

Primena tokom trudnoće i dojenja

Diltiazem se može primenjivati u trudnoći samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji Diltiazem tabletama jer Diltiazem prelazi u mleko dojilja i može da naškodi vašoj bebi.

Način primene

Uobičajena doza za lečenje visokog krvnog pritiska je 90 mg dva puta dnevno (na 12 sati). Doza se može povećati i do 360 mg dnevno.

Uobičajena doza za lečenje angine pektoris je 90 mg dva ili tri puta dnevno. Doza se u terapiji nestabilne angine može povećati i do 480 mg dnevno.

Vaš lekar će vam odrediti dozu Diltiazem tableta koju trebate da uzimate.

Kod starijih pacijenata (stariji od 65 godina) i kod pacijenata sa oštećenjem jetre, neophodno je smanjiti dozu.

Nema podataka o primeni Diltiazem tableta kod dece.

Tabletu treba progutati celu, uz čašu vode. Nemojte da lomite tabletu ili da je žvaćete jer to može smanjiti dejstvo Diltiazem tableta.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Diltiazem se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Dantrolen, koji se koristi za lečenje mišićnih grčeva i maligne hipertermije (groznica koja se javlja kod kancera).
 • Lekovi koji se koriste za lečenje aritmija kao što je amiodaron.
 • Beta blokatori koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska kao što su: bisoprolol, metoprolol, atenolol, propranolol, nebivolol i drugi. Istovremena upotreba Diltiazem tableta sa ovim lekovima može da uspori rad srca i da dovede do zastoja srca.
 • Lekovi koji se takođe koriste za lečenje visokog krvnog pritiska tzv.alfa blokatori: prazosin, terazosin, doksazosin i drugi.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje angine pektoris kao što su: izosorbid dinitrat, pentaeritritil tetranitrat, izosorbid mononitrat, gliceriltrinitrat (nitroglicerin) i drugi.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje visokog nivoa holesterola tzv. statini kao što su: simvastatin, rosuvastatin, pravastatin, atorvastatin, lovastatin, fluvastatin i drugi.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje zapaljenskih procesa u organizmu, tzv. kortikosteroidi kao što su: prednizolon, metil prednizolon i drugi.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije kao što su: fenitoin, fenobarbiton, karbamazepin.
 • Antibiotici kao što su: eritromicin, klaritromicin, rifampicin.
 • Benzodiazepini kao što su: midazolam, alprazolam, triazolam i drugi.

Diltiazem se ne treba primenjivati ni u kombinaciji sa alkoholnim pićima, grejpfrutom i kantarionom.

Neželjena dejstva

Diltiazem može da izazove sledeća neželjena dejstva: glavobolja, crvenilo, vrtoglavica, bradikardija (usporen rad srca), hipotenzija (nizak krvni pritisak), oštećenje jetre (tamna boja mokraće, bol u stomaku, jaka mučnina, uporno povraćanje, žutica-žuta prebojenost kože i očiju), proliv, insomnia (nesanica), promene raspoloženja (nervoza), alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

 

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.