ccwsafe coupon code homeland stores coupons white elephant gift ideas reddit baby shower flower gift art van coupons

Felodipin

0

Informacije o leku Felodipin, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Felodipin je lek iz grupe lekova koji se nazivaju blokatori kalcijumskih kanala. Deluje tako što menja prolaz kalcijuma u ćelije i na taj način širi krvne sudove. Širenjem krvnih sudova smanjuje se krvni pritisak. Zbog takvog efekta felodipin se koristi u terapiji povišenog krvnog pritiska (hipertenzija) i za prevenciju stabilne angine pektoris.

Mere opreza

Felodpin se ne sme primenjivati kod osoba koje su alergične na felodipin ili druge slične lekove: nifedipin, nikardipin i drugi. Ako primetite simptome alergije (osip, svrab, crvenilo, otok lica, otok jezika, otežano disanje), odmah se javite vašem lekaru.

Pacijenti koji boluju od tahikardije (ubrzan rad srca) ne bi trebalo da primenjuju felodipin, jer felodipin može da izazove hipotenziju (nizak krvni pritisak) koju prati tahikardija.

Felodipin treba primenjivati sa oprezom kod pacijenata koji imaju oštećenje jetre, jer kod takvih pacijenata može doći do povećanja koncetracije felodipina u krvi i do pojave neželjenih efekata.

Felodipin je apsolutno kontraindikovan odnosno nikako se ne sme primenjivati kod pacijenata koji imaju ili su nekad imali kardiogeni šok, kod trudnica kao i kod osoba koje boluju od nestabilne angine pektoris.

Felodipin se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju srčanu insuficijenciju (slabost srca) i pacijenata koji imaju suženje aorte (stenoza aorte).

Primena tokom trudnoće i dojenja

Felodipin se ne sme primenjivati kod trudnica! Prema američkoj agenciji za hranu i lekove, felodipin spada u grupu C (FDA: Group C). To znači da postoje ispitivanja koja su pokazala štetno dejstvo u trudnoći na životinjama ali ne postoje ispitivanja na ljudima. Felodipin se može primenjivati u trudnoći samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Felodipin prelazi u mleko dojilja, pa se preporučuje izbegavanje dojenja dok ste na terapiji felodipin tabletama.

Način primene

Preporučuje se uzimanje felodipin tableta ujutru, na prazan stomak, jer felodipin tada ispoljava najbolje dejstvo.

Uobičajena početna doza felodipin tableta je ili 2.5 mg ili 5 mg jednom dnevno (ujutru).

Doza se može povećati do 10 mg jednom dnevno.

Maksimalna dnevna doza felodipin tableta je 20 mg.

Doziranje je isto i kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom i anginom pektoris.

Kod starijih pacijenata (osobe starije od 65 godina) kao i kod pacijenata sa oštećenjem jetre potrebno je smanjiti dozu.

Felodipin je najbolje uzeti na prazan stomak, jer pojedina hrana može da utiče na njegovo dejstvo.

Tabletu progutajte celu uz čašu vode (250 ml). Nemojte da lomite ili žvaćete tablete.

Treba napomenuti da morate da promenite i neke životne navike kako biste efikasno snizili visok krvni pritisak. Izbegavajte primenu masne i začinjene hrane, izbegavajte stres, ostavite pušenje i budite fizički aktivni barem pola sata dnevno.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Felodipin se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

  • Antibiotici koji se koriste u terapiji bakterijskih infekcija kao što su: eritromicin, klaritromicin.
  • Lekovi koji se koriste u terapiji gljivičnih infekcija kao što su: ketokonazol, itrakonazol, klotrimazol, vorikonazol.
  • Lekovi koji se koristi u terapiji virusnih infekcija (HIV odnosno AIDS, takozvana sida) kao što su: sakvinavir, ritonavir, indinavir i drugi.
  • Grejpfrut (uključujući i sok od grejpfruta).

Svi gore pobrojani lekovi mogu da povećaju koncetraciju felodipina u krvi i da povećaju rizik od pojave neželjenih efekata felodipin tableta.

Sledeći lekovi mogu da smanje koncetraciju felodipin tableta u krvi i da smanje njegovo dejstvo:

  • Lekovi koji se koriste u terapiji epilepsije kao što su: karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton.
  • Antibiotici kao što je rifamicin (koristi se u terapiji tuberkuloze).
  • Efavirenz, lek koji se koristi u terapiji side (HIV odnosno AIDS).

Felodipin treba primenjivati sa oprezom i sa sledećim lekovima:

  • Nesteroidni anti inflamatorni lekovi (NSAIL) koji se koriste u terapiji bola i zapaljenja kao što su: ibuprofen (Brufen), diklofenak (Diklofen),meloksikam (Movalis) i drugi slični lekovi.
  • Beta blokatori koji se takođe koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska kao što su: atenolol, metoprolol, bisoprolol i drugi.
  • Drugi kalcijumski blokatori kao što su: nifedpin, verapamil, diltiazem.

Felodipin se može primenjivati u kombinaciji sa ACE inhibitorima (enalapril, cilazapril, ramipril i drugi) kao i sa diureticima (hidrohlortiazid, furosemid, spironolakton i drugi).

Neželjena dejstva

Felodipin može da izazove sledeća neželjena dejstva: glavobolja, vrtoglavica, crvenilo, pospanost, nesvestica,tahikardija (ubrzan rad srca), osećaj lupanja srca (palpitacija), bol u mišićima, bol u zglobovima, otok zglobova, mučnina, povraćanje, dijareja, opstipacija (zatvor), promene raspoloženja (nervoza, depresija), impotencija, smanjeno mokrenje, alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.