Fluomizin

0

Fluomizin

Fluomizin vaginalne tableta sadrži kvartenarno amonijum jedinjenje koje se zove dekvalinijum hlorid. Ima širok antibakterijski i antigljivični spektar. Deluje i protiv velikog broja Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Zbog toga se koristi u lečenju vaginalnih infekcija izazvanih bakterijima, gljivicama i protozoama (Trichomonas vaginalis). Njegova efikasnost je potvrđena u brojnim klinićkim studijama i do danas nije prijavljen razvoj rezistencije na ovaj lek (razvoj rezistencije je osnovni problem kod primene antibiotika).

Efikasnost ovog leka je upoređivana sa drugim poznatim vaginalnim preparatima za lečenje vaginalnih infekcija (povidon jod i klotrimazol) i utvrđeno je da ovaj lek ima najveću aktivnost i da jedino nije efikasan u infekcijama izazvanim mikroorganizmom koji se zove Proteus mirabilis. Upoređivana je i da ima podjedanku efikasnost u lečenju bakterijskih vaginoza kao i klindamicin (poznati antibiotik).

Kada se Fluomizin ne treba primenjivati

Kontraindikacije za primenu Fluomizin vaginalnih tableta su:

  • Preosetljivost na aktivnu supstancu (dekvalinijum hlorid)
  • Ulceri u predelu vagine
  • Devojčice koje nisu dobile svoju prvu menstruaciju

Fluomizin tokom trudnoće i dojenja

Flumozin se može primenjivati tokom trudnoće. U četiri kliničke studije čak 181 trudnica je uzimala ovaj lek i nisu zabeležena štetna dejstva po fetus.

Zbog činjenice da terapija traje samo 6 dana i na osnovu poznatih farmakokinetičkih podataka ne očekuje se štetno dejstvo na odojče.

Način primene

Preporučena doza je jedna vaginalna tableta (10 mg) dnevno, uveče pred spavanje tokom 6 dana.

S obzirom da Fluomizin sadrži i pomoćne nerastvorne supstance, one se mogu pojaviti na vešu. Međutim, to nema uticaj na efikasnost ovog leka. Ponekad, ako se primeni u suvu vaginu onda se Fluomizin vaginalne tablete neće raspasti nego će se nepromenjene izbaciti iz vagine. U tom slučaju trebate da nakvasite Flumozin vaginalnu tabletu ore nego što je aplikujete duboko u vaginu. Pacijentima se savetuje da redovno nose uloške, da održavaju redovno higijinu, da redovno menjaju donji veš i peškire kao i da peru veš i peškire na temperuturi od 90 stepeni.

Terapija obavezno mora trajati 6 dana čak iako se osećate bolje. Tokom menstrualnog ciklusa prekinite sa primenom ovog leka i nastavite čim se menstrualni ciklus završi.

Interakcije

Za sada nisu zabeležene interakcije sa drugim lekovima.

Fluomizin neželjena dejstva

Ovaj lek vrlo retko izaziva neželjena dejstva. Zabeležene su površinske lezije i vaginalno krvarenje ali samo u slučajevima kada je već postojalo oštećenje vagine. Vrlo retko može da izazove i pojavu groznice i u tom slučaju primenu ovog leka treba prekinuti.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.