bride and groom wedding gifts exchange cool gifts under 50 for her imagenomic coupon marble slab coupons august 2012 xcoser coupon code hot chocolate lovers gifts

Flurbiprofen

0

Informacije o leku Flurbiprofen, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Flurbiprofen je lek uz grupe nesteroidnih anti inflamatornih lekova (NSAIL). Deluje tako što smanjuje stvaranje prostaglandina u organizmu. Prostaglandini su supstance u organizmu koje su odgovorne za proces upale i izazivanje bola. Zbog ovakvog efekta, flurbiprofen se koristi u terapiji blagog i umerenog bola kao što su: menstrualni bolovi, zubobolja, glavobolja, bol u mišićima, bol u zglobovima i drugi. Osim u terapiji bola, flurbiprofen se koristi i u terapiji akutnog napada gihta. Giht je oboljenje koje nastaje zbog nagomilavanja mokraćne kiseline u organizmu. Takođe, flurbiprofen se koristi i u terapiji artritisa (zapaljenje zglobova) kao i u terapiji povišene telesne temperature.

Mere opreza

Posavetujte se sa lekarom o upotrebi flurbiprofena ako imate neke od sledećih stanja:

 • Ako ste alergični na flurbiprofen ili neki drugi lek iz ove grupe: ketoprofen, diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), naproksen, acetil salicilna kiselina (Aspirin, Andol), indometacin, celekoksib, meloksikam (Movalis) i drugi. Simptomi alergije su: osip na koži, svrab, oticanje različitih delova tela, otežano disanje (gušenje). Alergijska reakcija može biti vrlo ozbiljna i prouzrokovati anafilaktički šok, stanje opasno po život. Ako primetite neke od znakova alergije, odmah se javite vašem lekaru.
 • Ako ste preležali šlog ili infarkt miokarda. Flurbiprofen povečava rizik za nastanak ovih oboljenja.
 • Ako imate neko drugo kardiovaskularno oboljenje (anginu pektoris, povišen krvni pritisak, probleme sa cirkulacijom, probleme sa zgrušavanjem krvi). Potreban je oprez prilikom upotrebe flurbiprofena kod ovakvih bolesnika.
 • Ako imate stomačne probleme u vidu čira (ulkusa) na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu. Flurbiprofen može da izazove krvarenje u želudcu i da pogorša stanje kod pacijenata sa čirom. Znaci krvarenja u želudcu su pojava krvi u stolici i promena boje stolice (tamna, crna boja stolice). Neophodno je da se javite vašem lekaru ukoliko primetite ove simptome. Stomačni problemi se mogu ublažiti ako uzimate flurbiprofen zajedno sa hranom ili sa čašom mleka. Ovakav način primene će odložiti početak dejstva flurbiprofena ali ćete smanjiti rizik od krvarenja u želudcu. Takođe, potrebno je da nakon uzimanja flurbiprofena stojite ili šetate narednih 10 minuta a da izbegavate da ležite. Na taj način takođe smanjujete rizik od pojave krvarenja u želudcu.
 • Ako bolujete od astme ili imate neke druge probleme sa disanjem. Flurbiprofen može da izazove bronhokonstrikciju (sužavanje bronhija) i da znatno oteža disanje i da provocira napad astme.
 • Ako imate problema sa bubrezima ili jetrom. Flurbiprofen se izlučuje putem ovih organa a i može da izazove oštećenje bubrega. U tom slučaju vaš lekar vam može promeniti doziranje ili uključiti neki drugi lek umesto flurbiprofena. Da bi se smanjio rizik od pojave oštećenja bubrega, neophodno je da flurbiprofen uzmete sa dosta tečnosti. Na taj način ne dozvoljavate vašem telu da dehidrira čime se smanjuje rizik.
 • Ako imate ugrađen baj pas.
 • Ako trebate uskoro da idete na operaciju, obavezno obavestite lekara da uzimate flurbiprofen.

Flurbiprofen ne sme da se primenjuje u kombinaciji sa alkoholom i pušenjem, te je potrebno da takve namirnice izbacite iz upotrebe dok ste na terapiji flurbiprofenom.

Flurbiprofen može da izazove i fotosenzitivnost (povećana osetljivost na sunčevu svetlost), te se preporučuje izbegavanje izlaganja sunčevoj svetlosti dok ste na terapiji flurbiprofen tabletama.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Prema klasifikaciji američke agencije za hranu i lekove, flurbiprofen spada u grupu C (FDA:Group C). To znači da je ispitavanjem na životinjama utvrđeno da flurbiprofen može da ošteti plod majke. Iz tih razloga se flurbiprofen može primenjivati u trudnoći samo ako je korist za majku veća nego rizik za dete.

Flurbiprofen prelazi iz krvi majke u mleko, te se ne sme primenjivati za vreme dojenja ili ne smete da dojite dok ste na terapiji flurbiprofenom.

Način upotrebe

Flurbiprofen se obično primenjuje 3-4 puta dnevno.

Uobičajena doza u terapiji bola je 50 mg, 3-4 puta dnevno (na 6 ili 8 sati). Može se koristiti i prema potrebi, ali ne sme da se prekorači dnevna doza od 300 mg.

Uobičajena doza za terapiju artritisa je 50 mg, 4 puta dnevno ili 100 mg 3 puta dnevno. Ne sme da sre prekorači doza od 300 mg na dan.

Flurbiprofen možete da uzimate sa hranom ili bez nje. Ako uzimate flurbiprofen sa hranom, dejstvo može nastupiti malo kasnije, ali se ublažavaju štetni efekti na želudac.

Izbegavajte namirnice kao što su alkoholna pića i pušenje, jer je povećan rizik za nastanak neželjenih efekata.

Predoziranje

Simptomi predoziranja su: povraćanje, mučnina, pojava krvi u stolici, promena boje stolice, iskašljavanje krvi, vrtoglavica, nesvestica, smanjeno izlučivanja urina i drugi. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, odmah se javite lekaru.

Upotreba sa drugim lekovima (Interakcije)

Obavestite vašeg lekara ako uzimate neke od sledećih lekova:

 • Lekovi koji se koriste u terapiji karcinoma dojke (metotreksat)
 • Lekovi koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska kao što su: enalapril, kaptopril, lizinopril, cilazapril (Zobox), losartan, valsartan, furosemid (Lasix), hidrohlortiazid, propranolol, atenolol (Prinorm), bisoprolol, karvedilol i drugi. Istovremena upotreba flurbiprofena sa ovim lekovima povećava rizik od pojave oštećenja bubrega.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji socijalne fobije i drugih psihičkih poremećaja (fluoksetin, paroksetin, duloksetin, fluvoksamin, sertralin, escitalopram, litijum i drugi). Istovremena upotreba flurbiprofena sa ovim lekovima povećava rizik od nastanka krvarenja.
 • Lekovi koji se koristi u terapiji poremećaja koagulacije krvi: varfarin (Farin), heparin, nadroparin (Fraxiparin) i drugi.
 • Kortikosteroidi kao što su: metil prednizolon, prednizon, deksametazon, flutikazon i drugi.
 • Imunosupresivi kao što je ciklosporin.
 • Ostale nesteroidne anti inflamatorne lekove kao što su: diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), ketoprofen, naproksen, acetil salicilna kiselina (Aspirin, Andol), meloksikam (Movalis), celekoksib, rofekoksib i druge. Uzimanje ovih lekova zajedno sa flurbiprofenom povećava rizik od nastanka neželjenih dejstava.

Potrebno je da obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate uključujući i biljne preparate,

Neželjena dejstva

Prilikom upotrebe flurbiprofena mogu se javiti sledeća neželjena dejstva: povraćanje, mučnina, bol u stomaku, krvarenje u želudcu, promena boje stolice (crna boja stollice), pojava krvi u stolici, smanjen apetit, smanjeno izlučivanje urina, glavobolja, vrtoglavica, zamućen vid, malaksalost, ukočen vrat, oštećenje jetre sa pojavom žutice (žuta prebojenost kože i očiju), promena raspoloženja, nesvestica, osećaj zvonjenja/zujenja u ušima, upala grla.  Flurbiprofen može da izazove i alergijsku reakciju. Znaci alergije su: osip, svrab, otok različitih delova tela (najčešće jezika), otežano disanje. Ukoliko primetite neke od neželjenih efekata odmah se obratite vašem lekaru.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.