cvs couponing 10/25/15 best buy directv 0 gift card chapter indigo gift card number eighty year old birthday gift ideas lifetouch coupon codes march 2014

Fosinopril

0

Informacije o leku Fosinopril, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Fosinopril pripada grupi lekova koji se zovu ACE inhibitori (inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima). Deluje tako što širi krvne sudove i smanjuje krvni pritisak.

Fosinopril se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska (hipertenzija) i srčane slabosti (srčana insuficijencija). Fosinopril se može koristiti u kombinaciji sa diureticima (lekovi za izmokravanje), osim diuretika koji štede kalijum (triamteren, amilorid, eplerenon, spironolakton).

Mere opreza

Fosinopril se ne sme primenjivati kod pacijenata koji imaju visok nivo kalijuma u krvi (hiperkalijemija). Fosinopril može da poveća nivo kalijuma u krvi. Visok nivo kalijuma u krvi dovodi do pojave sledećih simptoma: usporen rad srca (bradikardija), slab puls, nepravilan rad srca (aritmija). Upravo zbog toga, fosinopril se ne sme primenjivati u kombinaciji sa lekovima koji mogu da povećaju nivo kalijuma u krvi kao što su: diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), ketoprofen, flurbiprofen, preparati kalijuma, spironolakton, eplerenon, triamteren, amilorid.

Fosinopril se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju oštećenje srčanih zalistaka ili aortnu stenozu (suženje aorte).

Fosinopril se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji su alergični na fosinopril ili druge slične lekove: enalapril, kvinapril, cilazapril, ramipril, perindopril i drugi.

Fosinopril se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju ili su imali kardiogeni šok.

Fosinopril se ne sme primenjivati tokom trudnoće, jer oštećuje plod.

Fosinopril se treba uzimati sa velikim oprezom kod pacijenata koji imaju oštećenje bubrega, oštećenje jetre, reuamtoidni artritis, sistemski lupu (lupus eritematodes).

Fosinopril se ne sme primenjivati ni kod pacijenata koji imaju nizak krvni pritisak (hipotenzija).

Primena tokom trudnoće i dojenja

Fosinopril se ne sme primenjivati tokom trudnoće, jer oštećuje plod. Američka agencija za hranu i lekove je svrstala fosinopril u grupu D (FDA: Group D). To znači da fosinopril dokazano oštećuje plod i ne sme se primenjivati tokom trudnoće.

Fosinopril prelazi u mleko dojilja i može da naškodi vašoj bebi. Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji fosinopril tabletama, Umesto majčinog mleka, možete vašoj bebi da dajete adaptirana mleka.

Način primene

Početna doza fosinopril tableta je 10 mg jednom dnevno. Doza se kasnije može povećati dok se ne postigne željeni efekat. Raspon doza se kreće od 10 mg do 40 mg dnevno.

Fosinopril se treba primenjivati uvek u isto vreme dana.

Ne preporučuje se primena fosinopril tableta kod dece.

Kod starijih osoba nije potrebno prilagoditi dozu.

Fosinopril se uzima nezavisno od hrane odnosno možete ga uzimati i sa hranom i bez nje.

Tabletu progutajte celu, uz malo vode. Nemojte da lomite ili žvaćete tablete, jer to može da smanji njihovo dejstvo.

Fosinopril tablete primenjujte onoliko dugo koliko vam je lekar preporučio. Visok krvni pritisak može biti veoma opasan i da dovede do pojave infarkta i šloga, te je neophodno održavati krvni pritisak u granicama normale.

Visok krvni pritisak često ne daje nikakve simptome, ali je neophodno da uzimate lekove iako se osećate dobro.

Na početku terapije, lekar će vam verovatno tražiti da češće proveravate krvni pritisak, kako bi odredio dozu koja je najbolja za vas.

Osim uzimanja fosinopril tableta, potrebno je da promenite i životne navike:

 • Vežbajte najmanje pola sata dnevno
 • Izbegavajte masnu i začinjenu hranu. Ukoliko ste gojazni, smanjite telesnu masu.
 • Jedite riblje meso najmanje 3 puta nedeljno. Neka istraživanja su pokazala da riblje meso smanjuje učestalost infarkta za 50%.
 • Izbegavajte stres.
 • Ostavite pušenje.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Fosinopril se ne sme primenjivati sa sledećim lekovima:

 • Preparati kalijuma.
 • Nesteroidni anti inflamatorni lekovi kao što su: diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), ketoprofen, flurbiprofen i drugi.
 • Diuretici (lekovi za izmokravanje) koji štede kalijum kao što su: eplerenon, triamteren, spironolakton, amilorid.
 • Litijum, koji se koristi za lečenje depresije. Fosinopril može da pojača dejstvo litijuma.
 • Lekovi koji se koriste za neutralizaciju želudačne kiseline, takzvani antacidi kao što su: aluminijum karbonat, aluminijum hidroksid, magnezijum karbonat i drugi. Antacidi mogu da smanje dejstvo fosinopril tableta.
 • Imunosupresivi, koji se koriste za lečenje autoimunih bolesti kao što su: ciklosporin, ciklofosfamid.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa kao što su: insulin, aliskiren. Fosinopril može da pojača dejstvo ovih lekova i da dovede do hipoglikemije (nizak nivo šećera u krvi).
 • Preparati zlata koji se koriste za lečenje reume. Istovremena upotreba preparata zlata sa fosinopril tabletama dovodi do pojave nitritoidne reakcije čiji simptomi su: nizak krvni pritisak (hipotenzija), mučnina, povraćanje.

Obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje uzimate.

Neželjena dejstva

Fosinopril može da izazove suv i jako uporan kašalj. Ovaj neželjeni efekat se javlja često i može biti toliko uporan, da je potrebno promeniti lek.

Fosinopril može da izazove povećanje kalijuma u krvi što se manifestuje sledećim simptomima: slab puls, usporen rad srca, nepravilan rad srca. Ako primetite ove simptome, odmah se javite lekaru.

Fosinopril može da izazove i sledeća neželjena dejstva: glavobolja, vrtoglavica, nizak krvni pritisak (hipotenzija), crvenilo, mučnina, povraćanje, smanjen apetit, smanjenje telesne težine, nesanica, bol u zglobovima, bol u mišićima, otežano mokrenje, slabost, malaksalost, simptomi slični gripu (groznica, upala grla), trnjenje (parestezija), ortostatska hipotenzija (nagli pad krvnog pritiska prilikom naglog ustajanja iz ležećeg položaja), suva usta, alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.