Iđirot

0

Iđirot – lekovita svojstva biljke | čaj i priprema

Iđirot (lat. Acorus calamus) je višegodišnja zeljasta biljka široko rasprostranjena u Americi, Evropi i Aziji. Razlika između iđirota u Americi i onog u Evropi i Aziji je što iđirot iz Amerike ne sadrži beta azarot (toksična-otrovna supstanca), dok iz Evrope i Azije sadrži beta azarot. Kao lekoviti deo biljke se koristi rizom (podzemni deo biljke) koji je razgranat i dug oko pola metra. Rizom ove lekovite biljke se vadi u proleće ili jesen, nakon čega se suši u hladu ili sušarama na temperaturi do 40 stepeni.

Iđirot sastav

Najvažniji sastojak je etarsko ulje koje se dobija destilacijom pomoću vodene pare iz izmrvljenog rizima iđirota. Etarsko ulje iđirota može da sadrži beta azaron. Osim ovih supstanci sadrži još i sledeće supstance:

 1. akoron,
 2. akorin,
 3. akoretin,
 4. skrob,
 5. kamfor,
 6. holin,
 7. eugenol,
 8. tanini (gorke supstance),
 9. sluz,
 10. seskviterpene i druge supstance.

Kao što smo već napomenuli, etarsko ulje može da sadrži beta azaron koji je veoma toksičan. Naime, dokazano je kancerogeno dejstvo (izazivanje raka u organizmu) ove supstance.

Iđirot dejstvo

Iđirot ima brojna dejstva. Smatra se da deluje anksiolitički (otklanja strah i uznemirenost), antidepresivno (otklanja simptome depresije), spazmolitički (otklanja grčeve mišića), anithelmintično dejstvo (ubija parazite). Smatra se takođe, da pomaže kod dijareje.

Iđirot u narodnoj medicini se često koristi za lečenje nesanice, epilepsije, groznice, reume, gubitka pamćenja, povraćanja, poremećaja varenja, oboljenja disajnih puteva.

U pojedinim istraživanjima je pokazao antioksidativno dejstvo (sprečava oksidaciju slobodnih radikala koji su veoma štetni).

Neka istraživanja su pokazala i da smanjuje nivo šećera u krvi i to tako što povećava potrošnju šećera. Takođe, studije su pokazale da je iđirot za holesterol i trigliceride veoma dobar lek.

Istraživanja su pokazala i da deluje tako što širi bronhije u plućima (bronhodilatacija), čime se olakšava disanje. Neke studije su još pokazale da je iđirot koristan za primenu kod alergijskih reakcija.

U praksi se primenjuje samo za poboljšanje apetita (zato što sadrži tanine, gorke supstance koje povećavaju apetit), za poboljšanje varenja i kao sredstvo za smirenje. Našao je primenu i u industriji parfema.

Ulazi u sastav brojnih čajeva koji se koriste za poboljašanje apetita i poboljšanje varenja.

Iđirot čaj

Čaj od iđirota u svom sastavu ima od 1 do 3 grama lekovitog dela biljke (rizom). Pije se jednom dnevno. Priprema je ista kao kod svakog drugog čaja.

Kao što smo rekli, iđirot ulazi u sastav nekih šampona i kupki i nekih preparata za lečenje upale mišića.

Zbog opasnosti od toksičnosti, ne preporučuje se da sami ubirate ovu biljku bez prisustva stručnjaka.

Mere opreza

 • Ne sme se primenjivati kod trudnica i dojilja.
 • Iđirot se ne sme primenjivati ni kod osoba koje su alergične na iđirot ili bilo koju supstancu koju iđirot sadrži (videti gore).
 • Može da utiče na rad srca pa se ne preporučuje za primenu kod pacijenata koji imaju srčane tegobe (npr. visok krvni pritisak, nepravilan rad srca-aritmija i drugi).
 • Ukoliko planirate neku operaciju, obavestite lekara da uzimate iđirot.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Ne sme se primenjivati sa sledećim lekovima:

 • Lekovi koji se koriste za lečenje depresije kao što su: izokarboksazid, tranilcipromin, fenelzin, moklobemid, selegilin, rasagilin i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa iđirotom može da dovede do pojave neželjenih efekata nabrojanih lekova.
 • Preparati gvožđa. Iđirot sadrži tanine, koji mogu da nagrade kompleks sa preparatima gvožđa i da smanje njihovo dejstvo. Ako uzimate preparate gvožđa, potrebno je da prođe najmanje 3 sata da biste primenili čaj od iđirota.
 • Lekovi za smirenje (sedativi) kao što su: bromazepam, diazepam (Bensedin), klonazepam, lorazepam i drugi. Iđirot može da pojača dejstvo ovih lekova i da dovede do pojave neželjenih efekata.

Ne smete da primenjujete ovu lekovitu biljku na svoju ruku, već samo uz savet lekara odnosno farmaceuta!

Neželjena dejstva

Iđirot može da izazove sledeća neželjena dejstva ukoliko sadrži beta azaron (videti gore): halucinacije, rak (kancer), oštećenje jetre.

Kada ne sadrži beta azaron, iđirot vrlo retko izaziva neželjena dejstva.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.