Kamagra

0

Informacije o leku Kamagra, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Kamagra je lek koji kao aktivnu supstancu sadrži sildenafil. Deluje tako što blokira enzim fosfodiesterazu tip 5 (PDE 5), čime se povećava nivo azot (II) oksida u polnom organu, zbog čega dolazi do širenja krvnih sudova i povećanog protoka krvi kroz polni organ. Koristi se kod pacijenata koji imaju poremećenu seksualnu funkciju odnosno ne mogu da postignu i da održe erekciju neophodnu za zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Neophodna je seksualna stimulacija da bi Kamagra delovala.

Mere opreza

Kamagra se ne sme primenjivati u sledećim stanjima:

 • Kod pacijenata koji su alergični na aktivnu supstancu sildenafil ili druge slične lekove, kao što su: vardenafil, tadalafil i drugi. Ukoliko primetite simptome alergije, kao što su: osip na koži, svrab, crvenilo, otok lica, otok jezika, otežano disanje, odmah se javite lekaru.
 • Kod pacijenata koji imaju srčana oboljenja (angina pektoris, srčana slabost-srčana insuficijencija i drugi).
 • Kod pacijenata koji uzimaju nitrate koji se koriste za lečenje srčanih oboljenja, kao što su: nitroglicerin, izosorbid mononitrat, izosorbid dinitrat, pentaeritritil tetranitrat i drugi. Istovremena upotreba Kamagra leka sa ovim lekovima može da dovede do hipotenzije (nizak krvni pritisak).
 • Kod pacijenata koji imaju nearterijsku ishemijsku optičku neuropatiju. Ukoliko primetite poremećaj vida, prekinite da koristite Kamagra lek i odmah se javite lekaru.
 • Kod pacijenata koji su imali infarkt srca ili šlog.
 • Kod pacijenata koji imaju oštećenje jetre.
 • Kod pacijenata koji imaju anomalije polnog organa.

Kamagra se smatra relativno bezbednim lekom i najveći oprez treba posvetiti pacijentima koji boluju od srčanih bolesti.

Ponekad, mada veoma retko, Kamagra može da dovede do pojave vrtoglavice, pa se u tim situacijama ne preporučuje upravljanje vozilima i mašinama.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Kamagra se može koristiti samo kod muškaraca i ne može se primenjivati kod žena.

Način primene

Kamagra lek postoji u obliku tableta kao i obliku gela. I tableta i gel se trebaju uzimati jedan sat pre seksualne aktivnosti. Uobičajena početna doza je 50 mg Kamagra leka, jednom dnevno. Doza se može povećati na 100 mg jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza ne sme da pređe 100 mg! Treba je uzimati na prazan stomak, jer se dejstvo postiže brže. Ukoliko uzmete ovaj lek sa hranom, dejstvo će se ispoljiti kasnije (nakon 90-120 min).

Kamagra se ne treba primenjivati kod pacijenata mlađih od 18 godina.

Nije preporučljiva primena u kombinaciji sa alkoholnim pićima zbog mogućeg pojačanja dejstva Kamagra leka, mada nema dovoljno dokaza.

Povećanje doze Kamagra leka (npr. do 200 mg), ne dovodi do pojačane erekcije već samo povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Dakle, ne smete nikad da primenjujete veće doze od 100 mg jednom dnevno.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Kamagra se ne treba primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Nitrati, lekovi koji se koriste za lečenje srčanih bolesti, kao što su: izosorbid mononitrat, izosorbid dinitrat, pentaeritritil tetranitrat, nitroglicerin i drugi. Istovremena upotreba Kamagra leka sa ovim lekovima, može da pojača dejstvo nitrata i da dovede do hipotenzije (nizak krvni pritisak).
 • Alfa blokatori, lekovi koji se koriste u lečenju srčanih bolesti i kod benignog uvećanja prostate, kao što su: doksazosin, prazosin, terazosin i drugi. Istovremena upotreba Kamagra leka sa ovim lekovima, može da pojača dejstvo alfa blokatora i da dovede do hipotenzije (nizak krvni pritisak).
 • Antibiotici, lekovi koji se koriste u lečenju bakterijskih infekcija, kao što su: eritromicin, klaritromicin, azitromicin i drugi. Ovi lekovi mogu da pojačaju dejstvo Kamagra leka.
 • Sok od grejpfruta, može da pojača dejstvo Kamagra leka.
 • Lekovi koji se koriste u lečenju HIV infekcija, kao što su: ritonavir, sakvinavir, zidovudin i drugi.

Obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje koristite.

Neželjena dejstva

Kamagra može da izazove sledeća neželjena dejstva: glavobolja (javlja se veoma često), vrtoglavica, crvenilo, poremećaj vida, promenjen način na koji osećate bol, zujanje u ušima, gubitak sluha (javlja se veoma retko), nizak krvni pritisak (hipotenzija), ubrzan rad srca (tahikardija), infarkt srca (rizik povećan kod pacijenata koji već imaju neko srčano oboljenje), zapušenost nosa, krvarenje iz nosa, povraćanje, mučnina, poremećaj varenja, Steven-Johnson-ov sindrom (javlja se veoma retko), alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.