gadgets for everyone coupon code top 50 gifts for girlfriend gc brewery coupons year 7 anniversary gift

Karvedilol

0

Informacije o leku Karvedilol, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Karvedilol je lek iz grupe beta blokatora. Deluje tako što blokira beta receptore u srcu i blokira delovanje adrenalina. Zato, karvedilol snižava krvni pritisak.

Zbog takvog efekta, koristi se u terapiji povišenog krvnog pritiska (hipertenzije) i srčane insuficijencije kao i za sprečavanje nastanka infarkta srca.

Smanjujući krvni pritisak, karvedilol smanjuje rizik od pojave infarkta i šloga.

Važno je da, osim primene leka, promenite i način života:

 • Da prestanete da pušite
 • Da izgubite višak kilograma
 • Da vam se ishrana bazira na ribi, povrću i voću
 • Da prestanete da pušite

Mere opreza

Karvedilol ne sme da se primenjuje ili se može primenjivati ali uz veliki oprez u sledećim stanjima:

 • Kod pacijenata koji imaju usporen rad srca ili takozvanu bradikardiju. Karvedilol, takođe, usporava srčani rad, pa kod ovakvih pacijenata može doći do zastoja srca! Ovo može biti veoma opasno po život pacijenta!
 • Kod pacijenata koji boluju od atriventrikularnog bloka (AV blok) II i III stepena.
 • Ukoliko imate problema sa disanjem (astma, bronhitis, emfizem pluća). Karvedilol sužava bronhije i može da oteža disanje kod ovakvih pacijenata.
 • Ukoliko imate mijasteniju gravis (bolest mišića).
 • Ukoliko imate dijabetes (šećernu bolest). Karvedilol može da promeni neke simptome i da vam oteža mogućnost da sami prepoznate kada vam je šećer nizak. Neće se javiti ubrzan rad srca kao inače kad vam nizak šećer padne ispod granice normale. Ako osetite pojačanu žeđ ili glad, odmah se javite lekaru, jer ovo mogu biti simptomi niskog šećera.
 • Ukoliko imate poremećaj cirkulacije.
 • Ako imate problema sa očima (glaukom, katarakta).
 • Ukoliko imate tumor nadbubrežne žlezde (feohromicitom).
 • Ukoliko imate oštećenje bubrega ili jetre.
 • Ukoliko planirate operaciju, obavestite vašeg lekara da uzimate propranolol.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Prema američkoj agenciji za hranu i lekove, karvedilol spada u grupu C (FDA: Group C). To znači da postoje studije na životinjama koje su pokazale da karvedilol može da ošteti plod, ali ne postoje studije na ljudima. Karvedilol se sme primenjivati u trudnoći, samo ako lekar proceni da je korist za majku veća od rizika za dete!

Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji karvedilol. Nema informacija da li karvedilol prelazi iz krvi majke u mleko.

Način primene

Doziranje zavisi od bolesti kao i od težine stanja.

Karvedilol se može koristiti i kod dece a doza se preračunava na osnovu telesne mase!

Uobičajena početna doza u terapiji povišenog krvnog pritiska je 6.25 mg i to dva puta dnevno. Doza se može povećati dok se ne postigne odgovarajući efekat. Doza se obično povećava do 25 mg. Maksimalna dnevna doza je 100 mg dnevno.

Karvedilol se uzima sa hranom jer je njegovo dejstvo tada najbolje. Poželjno je da uvek uzimate karvedilol u isto vreme.

Veoma je važno da znate da ne smete naglo da prekinete sa upotrebom karvedilola, jer se u tom slučaju može pogoršati stanje!

Karvedilol se izbacuje iz upotrebe postepeno. Prvo će vam lekar smanjiti dozu koju ćete koristiti nedelju dana. Narednih nedelju dana ćete koristite karvedilol svakog drugog dana u smanjenoj dozi i tek onda možete potpuno prestati sa upotrebom karvedilola.

Na ovaj način izbegavate pojavu srčanih smetnji!

Karvedilol se ne sme upotrebljavati u kombinaciji sa alkoholnim pićima, jer se povećava rizik od nastanka neželjenih efekata.

Dok ste na terapiji karvedilol lekom, izbegavajte da ustajete naglo, jer karvedilol može da izazove takozvanu ortostatsku hipotenziju, odnosno pojavu da vam krvni pritisak naglo padne prilikom ustajanja. To može izazvati vrtoglavicu i gubitak svesti.

Karvedilol može da izazove vrtoglavicu pa se ne preporučuje upravljanje motornim vozilima, ako vam se javi ovaj neželjeni efekat.

Važno je da, osim primene leka, promenite i način života:

 • Da prestanete da pušite
 • Da izgubite višak kilograma
 • Da vam se ishrana bazira na ribi, povrću i voću
 • Da prestanete da pušite

Predoziranje

Ako ste uzeli više karvedilol leka nego što vam je lekar preporučio, odmah se javite lekaru.

Simptomi predoziranja su: vrtoglavica, nesvestica, malaksalost i usporen rad srca.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Karvedilol se ne sme primenjivati ili se može primenjivati, ali uz veliki oprez sa sledećim lekovima:

 • Nesteroidni anti inflamatorni lekovi koji se koriste u terapiji bola i artritisa kao što su: ibuprofen (Brufen), diklofenak (Diklofen), ketoprofen, naproksen, piroksikam, meloksikam, sulindak, etodolak, acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Andol) i drugi. Ovi lekovi mogu da povećaju krvni pritisak, pa se ne preporučuje istovremena upotreba sa karvedilol lekom.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji kardiovaskularnih poremećaja kao što su: verapamil, diltiazem. Ovi lekovi mogu, kao i karvedilol, da uspore rad srca, pa istovremena upotreba karvedilol leka sa ovim lekovima povećava rizik od pojave zastoja srca!
 • Triciklični antidepresivi kao što su: amitriptilin, imipramin, desimipramin, hlorimipramin i drugi. Ovi lekovi su kardiotoksični, pa se ne preporučuje istovremena upotreba sa karvedilolom.
 • Drugi lekovi koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska: metil dopa, hidrohlortiazid i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa (šećerne bolesti): metformin, gliklazid, glimepirid, insulin i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji alergija kao što su: difenhidramin, hlorfeniramin i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji astme: albuterol, teofilin, terbutalin, salmeterol i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji poremećaja zgrušavanja krvi kao što su: varfarin (Farin), acenokumarol, heparin, nadroparin (Fraxiparin) i drugi.
 • Kortikosteroidi kao što su: prednizon, metil prednizolon, deksametazon, flutikazon i drugi.
 • Ako uzimate multivitaminske preparate, potrebno je da ih uzmete 3 sata pre ili posle karvedilola.

Obavestite vašeg lekara o svim lekovima ali i o biljnim preparatima koje koristite.

Neželjena dejstva

Najopasniji neželjeni efekat karvedilol leka je bradikardija odnosno usporen rad srca. Ako primetite usporen rad srca, odmah se javite lekaru.

Karvedilol može da suzi bronhije i da oteža disanje. Ako primetite znake otežanog disanja, odmah se javite lekaru. Ovaj neželjeni efekat se češće javlja kod pacijenata koji već imaju problema sa disanjem (astma, bronhitis, emfizem pluća).

Karvedilol može da izazove oštećenje jetre koje se ispoljava povećanjem jetrenih enzima u krvi (AST i ALT).

Karvedilol može da prikrije simptome hipoglikemije (snižen nivo šećera u krvi) kod dijabetičara. Odmah se javite lekaru ako primetite pojačanu žeđ ili glad. Hipoglikemija može biti opasna po život!

Karvedilol, kao i svi drugi lekovi, može da izazove alergisjku reakciju a simptomi su: pojava osipa na koži, svrab i crvenilo kože, oticanje jezika, oticanje lica, oticanje grla, otežano disanje, anafilaktički šok. Alergijska reakcija može biti opasna po život.

Ostala neželjena dejstva karvedilol leka su: osećaj umora, mučnina, povraćanje, dijareja, impotencija, nesanica, depresija, halucinacije, kašalj,  hladan znoj, promena boje mokraće (tamna boja), češće mokrenje, glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, simptomi slični gripu (groznica, bol i upala grla), suva usta, gubitak apetita, gubitak telesne mase, poremećaj govora, žutica, bol u zglobovima, bol u vilici, bol u leđima i drugi simptomi.

Ova lista nije kompletna. Obratite se vašem lekaru ukoliko uočite bilo koji neželjeni simptom.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.