bicycle gift hub coupon code us itunes gift card paypal libby's vegetable coupon printable toys r us coupons nov 2012 printable

Kefir dijeta

0

Kefir dijeta – Efikasnost – Gubljenje kilograma – Plan ishrane

Kefir dijeta je veoma popularna dijeta, ponajviše zbog veoma povoljnih efekata na zdravlje. Kefir je fermentisani proizvod mleka koji sadrži više od 50 vrsta bakterija i gljivica (probiotskih vrsta), i istraživanja pokazuju da ovaj prirodni kompleks ima izuzetno povoljne efekte na zdravlje.

Zdravstveni benefiti kefira

Između ostalog, kefir ima anti-tumorsko (smanjuje rizik od pojave tumora), anti-inflamatorno (smanjuje upalne procese u telu), antioksidativno (smanjuje stvaranje slobodnih radikala koji su veoma štetni po zdravlje), anti-alergensko (ublažava alergijske reakcije), i anti-mikrobno dejstvo. Kefir, takođe, potpomaže i smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Istraživanje koje je sproveo Lim J et all na miševima je pokazalo da eksopolisaharidi (supstanca izolovana iz kefira) značajno smanjuju dobijanje telesne mase i koncentraciju VLDL holesterola u krvi. Smatra se da eksopolisaharidi ispoljavaju anti-gojazni efekat pre svega menjanjem intestinalne flore, mada su potrebna dalja istraživanja kako bi se to i dokazalo.

Neka istraživanja pokazuju da kefir poboljšava zdravlje vaše kose, noktiju ali i da podmlađuje kožu.

Jedno je sigurno – kefir je izuzetno zdrava namirnica i može da smanji dobijanje telesne mase, te vas neće puno koštati da ovu namirnicu ubacite u svakodnevnu ishranu.

Šta sadrži kefir?

U 100 ml kefira, prema U.S Odeljenju za Agrikulturu, se nalazi:

 • 67 kcal
 • 6 g proteina
 • 10 g ugljenih hidrata, od toga 8 g prostih šećera
 • 2 g dijetnih vlakana
 • 8 g masti
 • 40 IU vitamina D
 • 208 IU vitamina A
 • 125 mg kalcijuma
 • 4 mg holesterola

Imajte na umu da gore-navedeni sastav može da se razlikuje u zavisnosti od prizvođača, mada razlike ne bi trebale da budu velike. Zbog veoma povoljnog sastava nutrijenata, kefir se često preporučuje sportistima, bebama i decu predškolskog uzrasta, jer se smatra da značajno poboljšava imunitet i pomaže ovim populacijama da se bore protiv bolesti i gojaznosti.

Kefir dijeta – Pravila

Kao i kod svake dijete, morate da poštujete određena pravila kako bi dijeta imala uspešan efekat. Pre svega, izbegavajte slatkiše. Kefir smanjuje telesnu masu pre svega kod ljudi koji jedu više masti, ali ako nastavite sa slatkišima, ne očekujete nikakav boljitak i gubitak telesne mase.

Imajte na umu da i peciva, hleb i testenine takođe imaju veliki procenat prostih šećera, te se ova hrana takođe mora striktno izbegavati dok ste na kefir dijeti.

Preporučuje se uzimanje više proteina, voća i povrća.

Uz kefir dijetu, možete da ubacite i umerenu fizičku aktivnost, kako biste dodatno poboljšali svoj imunitet i opšte zdravlje, ali i ubrzali gubitak kilograma.

Kefir dijeta – plan ishrane

Dan Prvi

Doručak: 3 kuvana jaja i 150 grama krastavac salate (200 kalorija)

Užina: 30 ml kefira (20 kalorija)

Ručak: 100 grama ćureća supa sa pečurkama (140 kalorija), 100 grama pečene ćuretine (170 kalorija) i 150 grama salate od šargarepe (60 kalorija)

Užina: 30 ml kefira (20 kalorija)

Večera: 200 grama pečenog krompira (200 kalorija)

Ukupno kalorija za dan prvi: 810 kalorija

Dan Drugi

Doručak: 50 ml kefira sa 20 grama lanenog semena (70 kalorija)

Užina: jedna pomorandža (50 kalorija), jedna jabuka (50 kalorija), 100 grama kivija (60 kalorija)

Ručak: 200 grama pečenog lososa (250 kalorija) i kupus salata (50 kalorija)

Užina: jedna pomorandža (50 kalorija), jedna jabuka (50 kalorija), 100 grama kivija (60 kalorija)

Večera: 30 ml kefira (20 kalorija), 50 grama raženog hleba (130 kalorija) i 150 grama zelene salate (40 kalorija)

Ukupno kalorija za dan drugi: 880 kalorija

Dan Treći

Doručak: 100 grama borovnica (50 kalorija), 100 grama malina (60 kalorija), 150 grama jagoda (50 kalorija)

Užina: 30 ml kefira sa čija semenkama (60 kalorija)

Ručak: 200 grama piletine (250 kalorija) i 100 grama krastavac salate (50 kalorija)

Užina: 30 ml kefira sa čija semenkama (60 kalorija)

Večera: 150 grama grilovane piletine (170 kalorija) i 100 grama grilovanih tikvica (90 kalorija)

Ukupno kalorija za dan treći: 840 kalorija

Kefir dijeta je kratkotrajna i treba da traje samo ovih tri dana. Predviđa se da ćete za ovih tri dana izgubiti jedan ili dva kilograma telesne mase, što morate priznate da zaista nije loše s obzirom da ova dijeta uključuje sva tri obroka i u sasvim solidnim količinama, koje vas trebaju držati sitim.

Mere opreza

Kefir dijeta nije preporučljiva za trudnice, decu u razvoju i osobe koje boluju od bilo kakve bolesti. Naš savet je da uvek popričate sa lekarom ili drugim zdravstvenim stručnjakom, pre nego što krenete sa bilo kakvom dijetom, uključujuči i kefir dijetu.

Prema preporukama Svetske Zdravstvene Organizacije, gubitak telesne mase treba biti postepen (10% vaše telesne mase tokom 6 meseci), i morate izbegavati naglo mršavljenje jer može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje.

Reference

 1. Kim DH, Jeong D, Kim H, Seo KH. Modern perspectives on the health benefits of kefir in next generation sequencing era: Improvement of the host gut microbiota. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019. 59(11): 1782-93.
 2. Lim J, Kale M, Kim DH, et all. Antiobesity Effect of Exopolysaccharides Isolated from Kefir Grains. J Agric Food Chem. 2017. 65(46): 10011-19.
 3. Ahmed Z, Wang Y, Ahmad A, et all. Kefir and health: a contemporary perspective. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013. 53(5): 422-34.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.