Macina trava (Valerijana)

0

Macina trava (Valerijana)

Odoljen (lat. Valeriana officinalis), ili kako je u narodu poznat kao macina trava, je biljka koja raste uglavnom po vlažnim mestima. Može imati visinu i do 1 metar.

Kao lekoviti deo se koriste podzemni delovi biljke i to koren i rizom (lat. Valerianae radix et rhizoma). Koren i rizom macinte trave (valerijane) se vadi u jesen (obično septembra meseca). Rizom i koren se nakon vađenja suši na temperaturi do 38 stepeni. Koren je tamno-sive boje dok je rizom cilindričan i kratak. Nakon sušenja koren i rizom dobijaju specifičan miris.

Još jedna zanimljiva činjenica je to što se naziva još i kao očajnica. To ime je u narodu naročito poznato jer još u davna vremena žene koju su imale problema sa začećem ovu biljku koristile kao lek za svoj očaj.

Sastav

Valerijana sadrži sledeće supstance:

  • Ove supstance potpomažu dejstvo odoljena i imaju umirujući efekat.
  • Gama aminu buterna kiselina (GABA).
  • Ove supstance deluju tako što opuštaju krvne sudove pa mogu da dovedu do sniženja krvnog pritiska.
  • Glutamin.
  • Etarsko ulje. U sastav etarksog ulja ulaze različia jedinjenja i to: borneol, kamfen, acevaltrat, valtrat, izovaltrat, valerenska kiselina, izovalerianska kiselina (od koje potiče karakterističan miris macine trave), valerianol, valerianal, valerianon i drugi.

Pored ovih supstanci sadrži još i veoma male količine alkaloida (najvažniji aktinidin).

Dejstvo i upotreba

Macina trava deluje umirujuće (sedativno). Takođe otklanja strah i uznemirenost (anksiolitičko dejstvo), sprečava nastanak čira, opušta mišiće, snižava krvni pritisak.

Mehanizam preko koga odoljen (macina trava) ispoljava dejstvo je smanjenje razgradnje gama amino buterne kiseline (GABA) i povećanje nivoa glutamina. Obe ove supstance su veoma važni neurotransmiteri u organizmu. Smanjenjem razgradnje gama amino buterne kiseline i povećanjem glutamina, dolazi do umirujućeg efekta i uspavljivanja. Odoljen ustvari deluje tako što smanjuje vreme potrebno za uspavljivanje.

Macina trava se u narodnoj medicini koristi kao terapija za visoki krvni pritisak (hipertenzija), menstrualne grčeve i astmu.

Ipak, Nemačka Komisija E, kao najstručnija ustanova na svetu za biljke, preporučuje primenu odoljena za lečenje nesanice i anksioznosti (strah, uznemirenost).

Način primene

Valerijana se može primenjivati u obliku čaja, praha, vodenog ekstrakta, alkoholnog ekstrakta i suvog ekstrakta.

Macina trava kako piti:

Preparat

 

Doza
Čaj 3 g (grama) korena i rizoma (jedna puna kafena kašika), 2-3 puta dnevno
Prah

 

0.5-1 g,  2-3 puta u toku dana
Vodeni ekstrakt

 

1-3 ml, tri puta dnevno
Alkoholni ekstrakt

 

1-3 ml, tri puta dnevno
Suvi ekstrakt

 

400-900 mg, pola sata pre spavanja

 

Macina trava čaj

Čaj od macine trave spada u grupu koja se zove čajevi za plodnost kod žena i veoma često se koristi kod neujednačenog ritma menstrualnog ciklusa, bolova koji mogu da se jave u toku ovog ciklusa, problema sa jajnicima (poznat i kao čaj za ciste) i neuravnoteženog balansa hormona.

Valerijana čaj se sprema tako što se 3 grama korena i rizoma (lekoviti delovi biljke), preliju ključalom vodom i ostave nekoliko sati, nakon čega se čaj procedi i pije.

Odoljen čaj se kod dece može primenjivati samo u vidu vodenih ekstrakta (nikako alkoholni).

Mere opreza

Imajte na umu da odoljen (valerijana) ima sličan izgled kao kukuta (veoma opasna biljka), te se ne preporučuje da sami berete ovu biljku.

Kao što smo već rekli, može da snizi krvni pritisak, te se ne preporučuje kod osoba koje već imaju nizak krvni pritisak.

Ne smete da upravljate vozilima ili mašinama dok ste na terapiji, jer valerijana može da dovede do pospanosti i samim tim usporene reakcije prilikom vožnje.

Macina trava u trudnoći i periodu dojenja se nikako ne sme koristiti, kao i kod dece mlađe od 3 godine.

Neželjena dejstva

Odoljen može da izazove sledeća neželjena dejstva: mučnina, povraćanje, bol u stomaku, oštećenje jetre sa pratećim simptomima (žutica-žuta prebojenost kože i očiju, gubitak apetita, tamna boja mokraće), alergija i drugi.

Nemojte da primenjujete macinu travu bez saveta lekara ili farmaceuta.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Comments are closed.