romantic gifts for her walmart diy gift bags from newspaper yahoo domain coupon code 2014 18th birthday gift ideas for her australia askmegrocery coupon code january 2016

Meloksikam

0

Informacije o leku Meloksikam, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Meloksikam je lek iz grupe nesteroidnih anti inflamatornih lekova (NSAIL). Deluje tako što blokira enzim ciklooksigenazu i sprečava nastajanje prostaglandina koji su odgovorni za upalne procese u organizmu. Zbog takvog dejstva meloksikam se koristi u terapiji artritisa kako bi smanjio bol i upalu. Meloksikam se može koristiti i kod akutnog napada gihta.

Mere opreza

Meloksikam se ne sme primenjivati ili može da se primenjuje, ali uz povećan oprez kod sledećih stanja:

 • Ukoliko ste alergični na meloksikam ili na druge lekove iz ove grupe: acetil salicilna kiselina (Aspirin, Andol), ibuprofen (Brufen), diklofenak (Diklofen), ketoprofen, naproksen, flurbiprofen, fenoprofen, etodolak, sulindak i druge.
 • Ukoliko ste preležali infarkt srca ili šlog ili imate ugrađen baj pas. Meloksikam može da poveća rizik od pojave infarkta ili šloga. Ukoliko osetite simptome kao što su bol u grudima ili osećaj stezanja u grudima, odmah se javite lekaru.
 • Ako bolujete od astme ili imate drugih problema sa disanjem. Meloksikam može da izazove takozvanu bronhokonstrikciju odnosno sužavanje bronhija i da znatno oteža disanje kod ovakvih pacijenata.
 • Ako imate čir (ulkus) na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu. Meloksikam može da izazove krvarenje u želudcu i da pogorša čir koji već postoji. Da bi se ublažio ovaj neželjeni efekat meloksikama, preporučuje se uzimanje sa hranom ili uz čašu mleka.
 • Ako imate oštećenje bubrega ili jetre. Meloksikam može da izazove oštećenje bubrega. Da bi se rizik sveo na minimum, preporučuje se uzimanje meloksikama sa dosta tečnosti.
 • Ako ste trudni. Meloksikam ne sme da se primenjuje tokom trudnoće.

Meloksikam može da izazove i povećanu osetljivost na sunčevu svetlost (fotosenzitivnost), te se ne preporučuje izlaganje sunčevoj svetlosti dok ste na terapiji meloksikamom.

Meloksikam ne sme da se primenjuje kod dece mlađe od 2 godine.

Primena meloksikama tokom trudnoće i dojenja

Prema američkoj ageniciji za hranu i lekove, meloksikam spada u grupu D (FDA:Group D). To znači da je istraživanjem utvrđeno da meloksikam izaziva defekte (oštećenje) ploda, te se nikako ne sme primenjivati tokom trudnoće!

Meloksikam se ne sme primenjivati ni u periodu dojenja, jer prelazi iz krvi majke u mleko i može naškoditi bebi. Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji meloksikamom.

Način upotrebe

Doza meloksikam leka koja se koristi u terapiji artritisa je 7.5 mg jednom dnevno.

Maksimalna dnevna doza meloksikam leka za odrasle je 15 mg.

Kod dece starije od 2 godine, doza meloksikam leka se računa na osnovu telesne težine.

Maksimalna dnevna doza meloksikam leka za decu je 7.5 mg.

Nakon uzimanja meloksikam leka nastojite da šetate ili stojite narednih 10 minuta a izbegavajte da ležite. Na ovaj način smanjujete rizik od pojave stomačnih problema.

Ukoliko, pak, imate stomačne probleme, pokušajte da uzimate meloksikam uz obrok ili uz čašu mleka.

Meloksikam može da utiče na krvnu sliku, te lekar može da zatraži da češće kontrolišete krv, dok ste na terapiji meloksikamom.

Predoziranje

Ukoliko ste uzeli više meloksikam leka, nego što vam je lekar preporučio, mogu se javiti sledeći simptomi: mučnina, povraćanje, iskašljavanje krvi, pojava krvi u stolici, krvarenje u želudcu, vrtoglavica, oštećenje bubrega koje se manifestuje smanjenom diurezom odnosno smanjenim izlučivanjem mokraće. Ukoliko ste uzeli više leka, odmah se javite lekaru.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Meloksikam se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Lekovi koji se koriste u terapiji depresije i socijalne fobije: sertralin (Zoloft), fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin, duloksetin, escitalopram, litijum i drugi. Istovremena upotreba meloksikam leka sa ovim lekovima može da poveća rizik od pojave krvarenja.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska (hipertenzije): ramipril, kaptopril, enalapril, lizinopril, cilazapril (Zobox), furosemid (Lasix), losartan, valsartan i drugi. Istovremena upotreba ovih lekova sa meloksikam lekom povećava rizik od oštećenja bubrega.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji poremećaja koagulacije krvi: varfarin (Farin), heparin, nadroparin (Fraxiparin) i drugi.
 • Kortikosteroidi kao što su: deksametazon, metil prednizolon, prednizon i drugi.
 • Imunosupresivi kao što je ciklosporin.
 • Metotreksat koji se koristi u terapiji karcinoma dojke.
 • Ostale nesteroidne anti inflamatorne lekove: acetil salicilna kiselina (Aspirin, Andol), ibuprofen (Brufen), diklofenak (Diklofen), ketoprofen, naproksen, sulindak, flurbiprofen, etodolak i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa: glimepirid, gliklazid, glipizid i drugi.

Obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate ali i o biljnim preparatima.

Neželjena dejstva

Meloksikam može da izazove sledeća neželjena dejstva:

Stomačne tegobe: dijareja, mučnina, povraćanje, krvarenje u želudcu, pojava krvi u stolici, promena boje stolice, nelagodnost u stomaku, bol u stomaku.

Oštećenje jetre: pojava žutice, žuta prebojenost kože i beonjača očiju.

Oštećenje bubrega: smanjeno izlučivanje urina, promena boja urina.

Nervni sistem: promena raspoloženja, nervoza, vrtoglavica, glavobolja, osećaj trnjenja, poremećaj ravnoteže.

Alergijska reakcija: osip na koži, svrab, otežano disanje, pojava otoka (otok jezika), anafilaktički šok.

Ostali simptomi: iskašljavanje krvi, malaksalost, osećaj zvonjenja u ušima, zamućen vid, gubitak apetita, bol u grlu, bol u grudima ili stezanje u grudima i drugi.

Ukoliko se jave neki od ovih simptomi, odmah se obratite vašem lekaru.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.