hundegift warnung boston interiors online coupon central airpark coupon phl dominos legends pizza coupon backupbuddy developer suite coupon code

Naklofen

0

Naklofen  – Mere opreza | Način primene | Neželjeni efekti

Naklofen je lek koji kao aktivnu supstancu sadrži diklofenak-natrijum i pripada grupi nesteroidnih anti-inflamatornih lekova (NSAIL). Mehanizam dejstva se zasniva na neselektivnoj inhibiciji ciklooksigenaze – enzim koji je odgovoran za oslobađanje inflamatornih medijatora (prostaglandini). Ispoljava anti-inflamatorno, antipiretičko i analgetičko dejstvo te se koristi za lečenje reumatskih bolesti, različitih vrsta bolova kao i za snižavanje temperature.

Kontraindikacije

Poznato je da svi NSAIL ispoljavaju toksičnu dejstvo na želudačnu sluznicu što često dovodi do pojave bola u stomaku pa čak i do krvarenja i pojave čira. Od svih NSAIL, Naklofen odnosno diklofenak-natrijum ima najmanji potencijal za gastrointestinalnu toksičnost.

Ipak, ovaj lek se ne sme koristiti kod pacijenata koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ako primetite pojavu krvi u stolici ili promenu boje stolice (tamna boja) odmah se javite lekaru.

Naklofen je kontraindikovan i kod pacijenata koji imaju poteškoća sa disanjem odnosno bilo kakve bolesti respiratornog trakta. Inhbicija ciklooksigenaze može da dovede do bronhokonstrikcije odnosno sužavanja (konstrikcije) bronhija što može da dovede do gušenja.

Ako ste ranije imali alergijsku reakciju na bilo koji NSAIL (npr. otežano disanje, otok, osip na koži ili pojačana sekrecija iz nosa) onda ne smete da koristite ovaj lek.

Ovaj lek je kontraindikovan i u trećem tromesečju trudnoće.

Mere opreza

Inhibicija ciklooksigenaze može da utiče inhibitorno i na agregaciju trombocita i iz tog razloga pacijenti koji već uzimaju acetilsalicilnu kiselinu ili druge inhibitore agregacije trombocita, moraju da se konsultuju sa lekarom pre početka primene ovog leka. Iz istog razloga se ovaj lek mora vrlo obazrivo primenjivati kod pacijenata koji imaju poremećaj zgrušavanja krvi, povišen krvni pritisak, trombozu ili srčane bolesti.

Najveći deo ovog leka se metaboliše i ekskretuje iz organizma putem jetre odnosno bubrega, zbog čega je pokazao određeni potencijal za nefrotoksičnost i hepatotoksičnost. Stoga, ovaj lek se ne sme primenjivati kod pacijenata koji već imaju oštećenje bubrega ili jetre.

Naklofen se mora vrlo obazrivo primenjivati i kod pacijenata koji su stariji od 65 godina, jer su stariji osetljiviji na dejstvo leka i samim tim podložniji neželjenim efektima.

Naklofen, trudnoća i dojenje

Primena Naklofen leka u poslednjem trimestru trudnoće može da dovede do pojave anomalije ploda. Iz tog razloga primena ovog leka tokom trudnoće se treba izbegavati.

Žene koje doje ne bi trebalo da uzimaju ovaj lek zbog povećanog rizik od pojave Rey sindroma.

Doziranje

Uobičajena doza je 75 mg jednom dnevno (jedna Naklofen Duo kapsula). Maksimalna dnevna doza je 150 mg dnevno.

Kapsulu progutajte celu uz malo tečnosti i tokom obroka.

Kod pacijenata starijih od 65 godina doza ne treba da bude veća od 50 mg dnevno.

Interakcije

Prema PIL-u, Naklofen se ne treba primenjivati istovremeno sa sledećim lekovima:

Lek Rezultat interakcije
Litijum (antipsihotik) Povećanje koncetracije litijuma u krvi a samim tim i povećanje rizika od neželjenih efekata
Digoksin (lek koji se koristi za lečenje srčane slabosti) Povećanje koncentracije digoksina u krvi a samim tim i povećanje rizika od neželjenih efekata
Antikoagulansi (varfarin, heparin i acenokumarol) Povećanje koncentracije antikoagulanasa a samim tim i povećanje rizika od krvarenja
Oralni hipoglikemici Izmenjeno dejstvo oralnih hipoglikemika
Hinolonski antibiotici (ciprofloksacin, norfloksacin i ofloksacin) Povećan rizik od konvulzija
Ciklosporin Povećan rizik od toksičnih efekata ciklosporina
Metotreksat Povećan rizik od toksičnih efekata metotreksata
Kortikosteroidi Povećan rizik od gastrointestinalnog krvarenja
ACE inhibitori (cilazapril, kaptopril, lizinopril, enalapril, ramipril i drugi), beta blokatori (karvedilol, metoprolol, atenolol, propranolol, bisoprolol i drugi), diuretici (spironolakton, furosemid, amilorid, hidrohlortiazid i drugi) Smanjeno antihipertenzivno dejstvo ovih lekova
Drugi NSAIL (ibuprofen, ketoprofen, acetilsalicilna kiselina i drugi) Povećan rizik od gastrointestinalnog krvarenja

Neželjena dejstva

Moguća neželjena dejstva ovog leka su navedena ispod:

 • Bronhokonstrikcija i posledično gušenje
 • Pneumonija
 • Oštećenje funkcije bubrega
 • Gastrointestinalno krvarenje (jak bol u stomaku, prisustvo krvi u stolici i stolica boje katrana)
 • Oštećenje funkcije jetre (jak bol u gornjem desnom delu stomaka, gubitak apetita i žutica)
 • Retencija tečnosti u organizmu (pojava edema)
 • Poremećaj osećaja dodira
 • Bol u grudima
 • Hipertenzija
 • Kongestivno srčane oboljenje
 • Alopecija
 • Pankreatitis
 • Fotosenzitivnost
 • Gubitak sluha
 • Tremor
 • Dupli vid
 • Amnezija
 • Gorušica
 • Alergijske reakcije

 

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.