skylanders trap team discontinued salgsinntekt avgiftsfri a1a marathon coupon code forget me not gift shop sake express gastonia coupons

Naproksen

0

Informacije o leku Naproksen, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Naproksen spada u grupu nesteroidnih anti inflamatornih lekova (NSAIL). Deluje tako što blokira enzim ciklooksigenazu i sprečava nastajanje prostaglandina koji su glavni medijatori zapaljenja i bola. Upravo zbog takvog efekta naproksen smanjuje bol i upalu. Koristi se u terapiji blagog do umerenog bola kao što je: zubobolja, glavobolja, menstrualni bolovi kao i za ublažavanje upale kod artritisa, ankiloznog spondilitisa i gihta. Naproksen, takođe, snižava i povišenu telesnu temperaturu.

Mere opreza

Naproksen se ne sme primenjivati ili se može primenjivati, ali uz veliki oprez, kod sledećih stanja:

 • Ako ste alergični na naproksen ili na neki drugi lek iz grupe nesteroidnih anti inflamatornih lekova kao što su: ibuprofen, ketoprofen, diklofenak, flurbiprofen itd. Ako vam se pojave znaci alergije (osip na koži, svrab, otežano disanje, odmah se obratite vašem lekaru). Alergijske reakcije mogu biti opasne po život, te se, odmah, na pojavu prvih znakova, hitno javite lekaru.
 • Ukoliko imate neko kardiovaskularno oboljenje (preležan infarkt miokarda, preležan šlog, ugrađen stent, bajpas, hipertenziju, poremećenu cirkulaciju, itd). Naproksen kao svi ostali NSAIL imaju uticaj na kardiovaskularni sistem i mogu da pogoršaju stanje kod ovakvih bolesnika.
 • Ukoliko imate respiratornih problema (astma, bronhitis). Naproksen kao i svi ostali NSAIL može da izazove bronhokonstrinkciju (sužavanje bronhija), što može da izazove napade astme i samim tim otežano disanje kod ovakvih pacijenata.
 • Ukoliko imate čir na želudcu ili na dvanaestopalačnom crevu (duodenumu). Naproksen može da izazove krvarenje u želudcu i time pogorša stanje kod ovih bolesnika. Da bi se smanjio rizik od pojave krvarenja, naproksen možete uzimati uz obrok. Uzimanje alkohola i duvana sa naproksenom, znatno povećava rizik od pojave krvarenja u želudcu.
 • Ukoliko imate hematološke probleme kao što su anemija i poremećaj koagulacije krvi. Naproksen može da pogorša stanje kod ovakvih bolesnika.
 • Ukoliko imate oštećenje bubrega ili jetre. Kao i svi ostali NSAIL i naproksen se uglavnom izlučuje putem bubrega i jetre, te se mora voditi računa o doziranju kod ovakvih bolesnika. Zbog usporene eliminacije, može doći do nagomilavanja naproksena u organizmu, čime se povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Naproksen, takođe, može da izazove oštećenje bubrega. Da bi se rizik od oštećenja bubrega sveo na minimum, preporučuje se uzimanje leka sa većom količinom tečnosti.
 • Ako planirate operaciju, neophodno je da obavestite vašeg lekara da uzimate naproksen.

Naproksen može da izazove fotosenzitivnost (povećana osetljivost na sunčevu svetlost), te je neophodno da izbegavate povećanu izloženost suncu.

Naproksen nije namenjen za upotrebu kod male dece (mlađe od 2 godine).

Napomena:

Kao i kod većine lekova, alkohol može znatno da poveća rizik od pojave neželjenih efekata. Neophodno je da izbegavate alkoholna pića i duvan, dok ste na terapiji naproksenom.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Ne preporučuje se upotreba naproksen leka tokom trudnoće i dojenja. Naproksen može da izazove oštećenje ploda (fetusa), naročito ako se primenjuje u poslednjih 12 nedelja trudnoće.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA), je svrstala naproksen u grupu C (FDA: Group C), što znači da postoje studije na životinjama koje su dokazale štetno dejstvo naproksena na fetus. Naproksen se može upotrebljavati u trudnoći samo kada je korist za majku veća od rizika za dete.

Naproksen prelazi iz krvi majke u mleko, te može naškoditi odojčadi. Ne preporučuje se dojenje, dok ste na terapiji naproksenom.

Način upotrebe

Naproksen se primenjuje oralno. Potrebno je da progutate celu tabletu sa dosta tečnosti. Tabletu nemojte da lomite ili žvakate, već je samo progutajte.

Nakon što popijete tabletu, potrebno je da stojite ili šetate 10 minuta. Nemojte da legnete nakon što popijete tabletu. Ovako smanjujete rizik od pojave krvarenja u želudcu.

Naproksen se uzima u različitim dozama u zavisnosti od oboljenja. Posavetujte se sa lekarom o dozi koja je odgovarajuća za vas. Uobičajena doza naproksena se kreće od 250 do 500 mg, dva do tri puta na dan. Naproksen se može uzimati prema potrebi (kod bola na primer), s tim što morate voditi računa da ne prekoračite dnevnu dozu naproksena (1500 mg).

Svi lekovi koji se koristi u terapiji bola, najbolje dejstvo imaju ako se uzmu što ranije, odnosno čim se bol pojavi.

Uvek se kreće sa najmanjom mogućom dozom koja je efikasna, jer sa povećanjem doze, povećava se i rizik od pojave neželjenih efekata.

Naproksen se može davati i kod dece starije od 2 godine. Dnevne doze za ovakvu decu se kreću od 2 do 10 mg po kilogramu telesne mase. Ako vaše dete primera radi, ima 20 kg, onda je raspon doza koje se može dati detetu od 40 do 200 mg (2 mg x 20 kg i 10 mg x 20 kg). Doziranje je isto u terapiji bola, artritisa i povišene telesne temperature.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Obavestite vašeg lekara ukoliko koristite neke od sledećih lekova:

 • Lekovi koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska kao što su: enalapril, cilazapril, lizinopril, ramipril, kvinapril, losartan, valsartan, telmisartan, kandesartan, hidrohlortiazid, furosemid, spironolakton, itd.
 • Druge nesteroidne anti inflamatorne lekove kao što su: ibuprofen, meloksikam, ketoprofen, flurbiprofen, aspirin, indometacin, diklofenak itd. Istovremena upotreba više lekova iz ove grupe, povećava rizik od pojave neželjenih efekata.
 • Kortikosteroidi kao što su: prednozolon, metil prednizolon, deksametazon itd.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji poremećaja koagulacije krvi kao što su: varfarin,heparin i njegovi derivati (nadroparin, enoksaparin), itd. Istovremena upotreba naproksena sa ovim lekovima, može da utiče na njihovo dejstvo i da poveća rizik od krvarenja.
 • Lekovi koji se koriste u psihijatriji kao što su: litijum, fluoksetin, sertralin, fluvoksamin, zolpidem i drugi.
 • Metotreksat koji se koristi u terapiji kancera dojke.

Naproksen u kombinaciji sa navedenim lekovima može da utiče na njihovo dejstvo (da ga pojača ili smanji), što može izazvati neželjene posledice.

Neželjeni efekti

Naproksen može da izazove sledeće neželjene efekte: mučnina, povraćanje, naduvenost stomaka, bol u stomaku, krvarenje u želudcu koje se manifestuje pojavom krvi u stolici ili promenom boje stolice u crnu boju, gubitak apetita, povećanje telesne težine, oštećenje jetre sa pojavom žutice (žuta boja kože i/ili beonjača), vrtoglavica, nesvestica, glavobolja, temperatura, zamućen vid, osećaj zvonjenja u ušima, promene raspoloženja i depresiju,  malaksalost, paresteziju (osećaj trnjenja), oštećenje bubrega koje se manifestuje kao smanjena količina urina koja se luči u toku dana (diureza) kao i promenjena boja urina u tamniju boju, fotosenzitivnost (povećana osetljivost na sunčevu svetlost), bol u grlu, pojava modrica, pojava otoka, poremećaj govora, pojava napada (konvulzija), groznica, drhtavica, pojava ukočenosti vrata kao i alergijsku reakciju (osip na koži, svrab, otežano disanje, pojava otoka).

Ukoliko se javi neki od neželjenih efekata, odmah se obratite lekaru.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.