leftlane sports free shipping coupon code ar r coupon plumpub coupon pita republic tampa coupons firehouse pizza logan utah coupons

Nifedipin

0

Informacije o leku Nifedipin, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Nifedipin je lek iz grupe iz grupe blokatora kalcijumskih kanala (tzv. kalcijumski antagonisti). Deluje tako što smanjuje kretanje kalcijuma kroz kalcijumske kanale i dovodi do opuštanja srčanog mišića kao i mišića krvnih sudova. Na taj način smanjuje potrebu srca za kiseonikom pa se koristi u terapiji angine ali i olakšava protok krvi kroz krvne sudove čime smanjuje krvni pritisak pa se koristi za lečenje povišenog krvnog pritiska.

Nifedipin je jedan od najčešće korišćenih lekova za lečenje visokog krvnog pritiska i angine pektoris.

Mere opreza

Nifedipin se ne sme koristiti kod osoba koje su alergične na nifedipin ili druge slične lekove kao što su: nikardipin, nimodipin, verapamil, diltiazem i drugi. Ako primetite simptome alergije (svrab, crvenilo, osip, otok) odmah se javite lekaru.

Pacijenti koji imaju suženje aorte (stenoza aorte), kardiogeni šok, srčanu insuficijenciju (slabost srca), probleme sa aortnim zaliscima, kao i pacijenti koji su skoro preležali infarkt ne smeju da koriste nifedipin!

Povećan oprez prilikom upotrebe nifedipin tableta je potreban i kod pacijenata koji imaju oštećenje jetre, oštećenje bubrega ili oštećenje pluća kao i kod dijabetičara i pacijenata koji imaju probleme sa štitnom žlezdom.

Ukoliko planirate neku operaciju, obavestite vašeg lekara da uzimate nifedipin tablete.

Primena tokom trudnoće i dojenje

Nifedipin se ne sme primenjivati tokom trudnoće. Može se primenjivati samo ako je korist za majku veća od rizika za dete.

Nifedipin prelazi u mleko dojilja. Prekinite da dojite vašu bebu, dok ste na terapiji nifedipin tabletama.

Način primene

Uobičajena početna doza nifedipin tableta je 10 mg, tri puta dnevno. Nifedipin se može uzimati i sa hranom ali i na prazan stomak. Zbog nešto boljeg dejstva, ipak se preporučuje uzimanje nifedipin tableta na prazan stomak. Doza se može povećavati u zavisnosti od težine stanja. Doktor će vam reći koju dozu nifedipin tableta trebate da uzimate.

Maksimalna dnevna doza nifedipin tableta je 120 mg.

Na početku terapije doktor će vam možda preporučiti da češće proveravate krvni pritisak, kako bi na osnovu toga odredio dozu koju vam odgovara.

Na početku terapije simptomi se mogu privremeno pogoršati dok ne dođe do stabilizacije vašeg stanja.

Nifedipin tablete uzimajte onoliko dugo koliko vam je lekar preporučio, bez obzira da li se osećate dobro ili ne. Visok krvni pritisak često ne daje nikakve simptome i vi se možete osećati dobro, ali to ne znači da ne morate da uzimate nifedipin. Visok krvni pritisak može da izazove infarkt srca i šlog.

Nifedipin se ne sme primenjivati sa grejpfrutom kao i sa sokom od grejpfruta, jer grejpfrut može da pojača dejstvo nifedipin tableta.

Nifedipin postoji i u obliku tableta sa produženim oslobađanjem koje se uzimaju u dozi od 30 mg do 60 mg jednom dnevno.

Nifedipin se može koristiti i za sprečavanje napada migrene u dozi od 10 mg tri puta dnevno.

Predoziranje

Ukoliko ste uzeli više nifedipin tableta nego što vam je lekar preporučio mogu se javiti hipotenzija (nizak krvni pritisak) i usporen rad srca (bradikardija). Ukoliko primetite ove simptome (vrtoglavica, nesvestica), odmah se javite vašem lekaru. Za slučaj da dođe do nesvestice zbog niskog krvnog pritiska, bolesnika treba postaviti u ležećem položaju na krevet i podići mu i ruke i noge.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Nifedipin se ne sme primenjivati ili se može primenjivati ali uz veliki oprez sa sledećim lekovima:

  • Lekovi koji se koriste za lečenje side (HIV, AIDS) kao što su: ritonavir, sakvinavir, lopinavir, efavirenz i drugi.
  • Lekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa kao što su: metformin, glibenklamid, glipizid, glimepirid i drugi, jer nifedipin menja njihovo dejstvo.
  • Lekovi koji se koriste u terapiji epilepsije kao što su: karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton i drugi.
  • Antibiotici kao što su: eritromicin, klaritromicin, telitromicin, rifampicin, izoniazid i drugi.

Nifedipin se ne sme primenjivati ni sa grejpfrutom, sokom grejpfruta kao ni sa preparatima kantariona.

Neželjena dejstva

Nifedipin može da izazove sledeća neželjena dejstva: mučnina, povraćanje, zatvor (opstipacija), glavobolja, vrtoglavica, crvenilo, nesvestica, promene raspoloženja, ubrzan rad srca (tahikardija), oticanje zglobova, bol u grudima, tremor (podrhtvanje), simptomi slični gripu (kašalj, upala grla, groznica), gorušica, alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.