dental save coupon code pro sound depot coupon code work gag gift ideas pridesash coupon code geek gift guide uk

Ramipril

0

Informacije o leku Ramipril, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Ramipril je lek iz grupe ACE inhibitora. Deluje tako što blokira angiotenzin konvertujući enzim (ACE) i sprečava nastanak angiotenzina II. Angiotenzin II povećava krvni pritisak, te ramipril blokirajući nastanak ove supstance smanjuje krvni pritisak.

Ramipril se koristi u sledećim stanjima:

 • Za lečenje visokog krvnog pritiska (hipertenzija)
 • Za lečenje srčane slabosti (srčana insuficijencija)
 • Za sprečavanje ponovnog nastanka infarkta srca ili šloga
 • Kod nefropatije (oštećenje bubrega), pogotovu ako je praćeno proteinurijom (pojava proteina u urinu) i hipertenzijom

Mere opreza

Ramipril ne sme da se koristi u sledećim stanjima:

 • Ako ste alergični na ramipril ili druge slične lekove kao što su: enalapril, kaptopril, cilazapril i drugi. Simptomi alergije su: osip na koži, svrab, crvenilo kože, otok lica, otok jezika, otežano disanje.
 • Ako imate otok krvnih sudova (angioedem) ili ste nekad imali ovo oboljenje
 • Ako ste trudni ili dojite

Ramipril može da se primenjuje ali uz veliki oprez u sledećim stanjima:

 • Ako imate visok nivo kalijuma (hiperkalijemija) ili koristite lekove koji mogu da izazovu visok nivo kalijuma u krvi kao što su: spironolakton, furosemid (Lasix), triamteren, amilorid, diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), acetil salicilna kiselina u dozi od 500 mg (Asprin, Andol), ketoprofen, meloksikam (Movalis), celekoksib i drugi.

Visok nivo kalijuma u krvi može da izazove veoma ozbiljne poremećaje rada srca. Simptomi visokog nivoa kalijuma su: malaksalost mišića, usporen rad srca, osećaj trnjenja. Odmah se javite lekaru ako primetite ove simptome.

 • Ako imate oštećenje jetre ili bubrega. Kod ovakvih pacijenata potrebno je smanjiti dozu ramipril tableta.
 • Ako imate dijabetes (šećernu bolest). Ramipril može da pojača dejstvo lekova za dijabetes i da izazove opasnu hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi).

Primena tokom trudnoće i dojenja

Prema američkoj agenciji za hranu i lekove, ramipril spada u grupu D (FDA: Group D). To znači da je ramipril dokazano štetan po plod i ne sme se primenjivati tokom trudnoće.

Nema podataka da li ramipril prelazi u mleko dojilje. Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji ramipril tabletama.

Način primene

Početna doza ramipril tableta u lečenju visokog krvnog pritiska i za prevenciju infarkta i šloga je 2.5 mg jednom dnevno uz čašu vode. Ramipril tablete uzimajte svakog dana u isto vreme. Ramipril se uzima nezavisno od obroka.

Nakon mesec dana, doza se može povećati ukoliko ima potrebe. Maksimalna dnevna doza je 10 mg.

U lečenju oštećenja bubrega praćeno proteinurijom i hipertenzijom koristi se početna doza od 1.25 mg, koja se nakon 14 dana povećava na 2.5 mg a nakon još 14 dana može se povećati na 5 mg, sve dok se ne postigne odgovarajući efekat.

Ne preporučuje se za primenu kod osoba mlađih od 18 godina.

Ramipril tablete se ne smeju primenjivati u kombinaciji sa alkoholom.

Preporučuje se uzimanje ramipril tableta ujutru nakon ustajanja.

U terapiji srčane insuficijencije se obično koristi u kombinaciji sa diureticima (najčešće hidrohlortiazid). Početna doza tada treba da bude 1.25 mg, koja se nakon 2 nedelje može povećati.

Nemojte da prestajete da pijete ramipril tablete čak iako se osećate bolje. Povišen krvni pritisak nema nikakve simptome, ali bez obzira na to, može da izazove infarkt i šlog, te je neophodno da održavate krvni pritisak u normali.

Ramipril se može uzimati i dva puta dnevno, ako lekar smatra da je takav način primene najbolji za vas.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Ramipril se ne sme primenjivati u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Preparati kalijuma i svi drugi lekovi koji mogu povećati nivo kalijuma u krvi (videti tekst gore). Visok nivo kalijuma može da izazove veoma opasne aritmije (poremećaj rada srca).
 • Lekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa. Ramipril može da pojača dejstvo ovih lekova i da izazove hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi).
 • Alopurinol, koji se koristi u terapiji gihta.
 • Ciklosporin, koji se koristi u terapiji autoimunih bolesti.
 • Litijum, koji se koristi u terapiji depresije. Ramipril može da poveća koncetraciju litijuma u krvi i da poveća rizik od pojave neželjenih efekata litijuma.
 • Ako trebate da imate operaciju, obavestite lekara da uzimate ramipril.

Obavestite lekara o svim lekovima ali i biljnim preparatima koje uzimate.

Neželjena dejstva

Ramipril može da izazove sledeća neželjena dejstva: poremećaj raspoloženja (depresija, nervoza), glavobolja, crvenilo, znojenje, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, oštećenje jetre (žutica-žuta prebojenost kože i očiju), malaksalost, otežano mokrenje, povišen nivo kalijuma u krvi, alergija.

Ramipril veoma često izaziva kašalj. Ukoliko je kašalj uporan, obratite se lekaru kako bi vam preporučio drugi lek.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.