jenesco coupon code macy's 10 off 25 printable coupon dec car rental coupon codes fox audible amazon gift card coupon korting toys xl handmade gifts for best friend birthday

Sulindak

0

Informacije o leku Sulindak, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Sulindak je lek koji spada u grupu lekova koji se nazivaju nesteroidni anti inflamatorni lekovi. Deluje tako što blokira stvaranje prostaglandina, supstance koje su odgovorne za nastanak bola i upale u organizmu. Zbog takvog efekta, sulindak se koristi u terapiji bola, artritisa u akutnog napada gihta. Giht je oboljenje koje nastaje zbog nagomilavanja mokraćne kiseline u organizmu. Deluje kao analgetik (ublažava bol) i antiinflamatorno (ublažava upalne procese).

Mere opreza

Sulindak treba da se primenjuje sa oprezom ukoliko:

 • Ukoliko imate čir (ulkus) na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu. Sulindak može da izazove krvarenje u želudcu i da pogorša stanje kod pacijenata koji već imaju čir. Da bi se rizik od pojave krvarenja sveo na minimum, možete sulindak da uzimate sa hranom ili sa čašom mleka. Takođe, preporučuje se da nakon uzimanja sulindaka stojite ili šetate narednih 10 minuta, ali izbegavajte da ležite. Na taj način smanjujete rizik od pojave krvarenja u želudcu. Ukoliko primetite simptome kao što su pojava krvi u stolici ili promena boje stolice (crna boja), odmah se javite vašem lekaru.
 • Ukoliko ste preležali infarkt srca ili šlog. Sulindak povećava rizik za nastanak infarkta odnosno šloga. Ukoliko osetite simptom kao što je bol ili stezanje u grudima, odmah se javite vašem lekaru.
 • Ukoliko imate ugrađen baj pas.
 • Ukoliko imate neko kardiovaskularno oboljenje (angina pektoris, povišen krvni pritisak, probleme sa zgrušavanjem krvi, tromboze i druge).
 • Ukoliko imate problema sa disanjem (npr. astma). Sulindak može da izazove sužavanje bronhija (bronhokonstrikcija) i da znatno oteža disanje kod ovakvih bolesnika.
 • Ukoliko imate probleme sa bubregom ili jetrom. Sulindak može da izazove oštećenje bubrega. Da bi se rizik od oštećenja bubrega sveo na minimum, potrebno je da sulindak uzimate sa dosta tečnosti.
 • Ukoliko ste alergični na sulindak ili neki drugi lek iz ove grupe: diklofenak (Diklofen), ibuprofen (Brufen), naproksen, etodolak, acetil salicilna kiselina (Aspirin, Andol), ketoprofen, flurbiprofen i drugi. Simptomi alergije su: osip na koži, svrab, pojava otoka, otežano disanje. Alergijska reakcija može da prouzrokuje anafilaktički šok, stanje opasno po život.

Sulindak se ne sme primenjivati u kombinaciji sa alkoholom ili ako ste pušač. Potrebno je da izbacite ove namirnice dok ste na terapiji sulindakom. Ove namirnice povećavaju rizik od pojave neželjenih efekata.

Sulindak može da izazove povećanu osetljivost na sunčevu svetlost (fotosenzitivnost), zato izbegavajte povećano izlaganje sunčevoj svetlosti.

Primena tokom trudnoće i dojenja

Sulindak se može primeniti u trudnoći samo ako je korist za majku veća od rizika za dete. Prema američkoj agenciji za hranu i lekove, sulindak spada u grupu C (FDA:Group C). To znači da postoje istraživanja na životinjama koja su pokazala štetno dejstvo sulindaka na plod majke. Utvrđeno je da sulindak izaziva poremećaj ploda naročito ako se uzima u poslednjih 12 nedelja trudnoće.

Ne postoje podaci da li sulindak prelazi iz krvi majke u mleko. Ne preporučuje se dojenje dok ste na terapiji sulindak lekom.

Način upotrebe

Sulindak se primenjuje sa hranom, obično dva puta dnevno.

Uobičajena doza sulindak leka u terapiji bola, artritisa i akutnog napada gihta je 150-200 mg dva puta dnevno.

Maksimalna dnevna doza sulindak leka je 400 mg.

Predoziranje

Ukoliko ste uzeli više sulindak leka nego što vam je lekar preporučio mogu se javiti sledeći simptomi: povraćanje, mučnina, pojava krvi u stolici, iskašljavanje krvi, vrtoglavica. Ukoliko ste jave ovi simptomi, odmah se obratite vašem lekaru.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Obavestite vašeg lekara ukoliko uzimate neke od sledećih lekova:

 • Lekovi u terapiji povišenog krvnog pritiska kao što su: enalapril, lizinopril, cilazapril (Zobox), kaptopril, kvinapril, ramipril, fosinopril, losartan, valsartan, furosemid (Lasix), hidrohlortiazid i drugi. Istovremena upotreba sulindaka sa ovim lekovima povećava rizik od oštećenja bubrega.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji depresije, socijalne fobije: fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin, sertralin, litijum, duloksetin, escitalopram i drugi. Istovremena upotreba sulindaka sa ovim lekovima povećava rizik od pojave krvarenja.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji poremećaja koagulacije krvi: varfarin (Farin), heparin, nadroparin (Fraxiparin) i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa kao što su: metformin, glimepirid, gliklazid, glipizid i drugi.
 • Kortikosteroidi kao što su: deksametazon, prednizon, metil prednizolon i drugi.
 • Metotreksat koji se koristi u terapiji kancera dojke
 • Imunosupresive kao što je ciklosporin.
 • Ostale nesteroidne anti inflamatorne lekove: ibuprofen (Brufen), diklofenak (Diklofen), naproksen, ketoprofen, flurbiprofen, etodolak, meloksikam (Movalis), acetil salicilna kiselina (Aspirin, Andol) i drugi.

Obavezno obavestite lekara o svim lekovima kao i biljnim preparatima koje uzimate.

Neželjena dejstva

Sulindak može da izazove sledeća neželjena dejstva: povraćanje, mučnina, krvarenje u želudcu, pojava krvi u stolici i promena boje stolice (crna boja), iskašljavanje krvi, bol u stomaku, smanjen apetit, oštećenje bubrega koje se manifestuje u vidu smanjene diureze (smanjeno izlučivanje urina tokom dana), oštećenje jetre koje se manifestuje pojavom žutice (žuta prebojenost kože i beonjača očiju), pojavu bola ili osećaja stezanja u grudima, malaksalost, vrtoglavica, zamućen vid, promena raspoloženja, bol u grlu, osećaj zvonjenja u ušima i alergijsku reakciju koja uključuje pojavu osipa na koži, svraba, otežano disanje, oticanje različitih delova tela i anafilaktički šok.

Ukoliko primetite neke od ovih neželjenih efekata, javite se vašem lekaru.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.