underwater world coupons moa 2013 pagan gifts for men cityview bowling coupons luxy hair extensions coupon dreher zoo coupons rvcc theater coupon code

Verapamil

0

Informacije o leku Verapamil, mere opreza, način primene, neželjena dejstva

Verapamil je lek iz grupe kalcijumskih blokatora (poznati i kao kalcijumski antagonisti). Deluje tako što smanjuje prolaz kalcijuma kroz kalcijumske kanale u srcu i mišićima krvnih sudova. Na taj način, verapamil opušta ove mišiće i olakšava protok krvi kroz krvne sudove i smanjuje potrebu srca za kiseonikom. Verapamil, takođe, usporava rad srca.Koristi se za lečenje povišenog krvnog pritiska (hipertenzija), ubrzanog rada srca (tahikardija) i Prinzmetal-ove angine pektoris.

Mere opreza

Verapamil se ne sme primenjivati kod pacijenata koji imaju atriventrikularni blok II ili III stepena kao i kod pacijenata koji imaju usporen rad srca (bradikardija) ili hipotenziju (nizak krvni pritisak). Kod pacijenata koji imaju usporen rad srca (bradikardija), verapamil može dodatno da uspori rad srca i da dovede do srčanog zastoja!

Verapamil je apsolutno kontraindikovan odnosno ne sme nikada da se primenjuje kod pacijenata koji su imali kardigoeni šok!

Primena drugih lekova koji takođe mogu da uspore rad srca kao i verapamil, može biti veoma opasna i da dovede do srčanog zastoja. Verapamil se ne sme primenjivati u kombinaciji sa beta blokatorima koji se koriste u lečenju visokog krvnog pritiska kao što su: metoprolol, bisoprolol, atenolol (Prinorm), propranolol i drugi.

Verapamil se može primenjivati ali uz veliki oprez u sledećim stanjima:

 • Atrioventrikularni blok (AV) I stepena
 • Kod pacijenata sa oštećenjem jetre, potrebno je smanjiti dozu verapamil tableta. Verapamil se metaboliše preko jetre, te kod ovih pacijenata dejstvo verapamil tableta može biti povećano!
 • Kod pacijenata koji boluju od mijastenije gravis (oštećenje mišića).
 • Kod pacijenata koji boluju od srčane insuficijencije
 • Kod pacijenata sa oštećenjem bubrega
 • Kod pacijenata koji imaju Wolff-Parkinson-White sindrom
 • Kod pacijenata koji imaju pejsmejker (pacemaker)

Primena tokom trudnoće i dojenja

Verapamil ne treba primenjivati tokom prvih tri meseca trudnoće. Verapamil se može primenjivati tokom trudnoće samo ako je korist za majku veća od rizika za dete. Američka agencija za hranu i lekove svrstava verapamil u grupu C (FDA: Group C), što znači da postoje istraživanja na životinjama koja se pokazala štetno dejstvo verapamil na plod, ali ne postoje istraživanja na ljudima.

Verapamil se izlučuje u mleko dojilja i može naškoditi vašoj bebi. Izbegavajte dojenje dok ste na terapiji verapamil tabletama.

Način primene

Uobičajena doza za lečenje visokog krvnog pritiska-hipertenzije se kreće u rasponu od 40 mg-120 mg, tri puta dnevno.

Uobičajena doza za lečenje Prinzmetal-ove angine pektoris je 120 mg tri puta dnevno.

Uobičajena doza za lečenje tahikardije (ubrzan rad srca) je od 40 mg- 120 mg tri puta dnevno.

Maksimalna dnevna doza je 480 mg!

Kod pacijenata koji imaju oštećenje jetre i kod starijih pacijenata (stariji od 65 godina), potrebno je smanjiti dozu verapamil tableta.

Verapamil treba uvek uzeti uz obrok! Nemojte da žvaćete tabletu, nego je progutajte celu uz malo vode.

Dok ste na terapiji verapamil tabletama, ne smete da koristite alkoholna pića kao i grejpfrut ili sok od grejpfruta, jer ove namirnice pojačavaju dejstvo verapamil tableta i mogu da dovedu do pojave neželjenih efekata.

Dok ste na terapiji verapamil tabletama, izbegavajte naglo ustajanje iz ležećeg položaja jer se može javiti tzv. ortostatska hipotenzija (nagli pad krvnog pritiska prilikom naglog ustajanja iz ležećeg položaja). Može se javiti vrtoglavica i da dođe do nesvestice. Ukoliko bolesnik izgubi svest, postavite ga u ležeći položaj, podignite mu i ruke i noge i pozovite lekara!

Ukoliko vam se javlja nesvestica, nemojte da upravljate motornim vozilima dok ste na terapiji verapamil tabletama.

Predoziranje

Ukoliko ste uzeli više verapamil tableta nego što vam je lekar preporučio, odmah se javite lekaru.

Antidot (lek protiv trovanja) u slučaju trovanja verapamil tabletama je kalcijum glukonat (20 ml 10%-og kalcijum glukonata u obliku infuzije).

Ukoliko se javi zastoj srca ili AV blok, daje se atropin.

Simptomi predoziranja su: nesvestica, glavobolja, crvenilo, vrtoglavica.

Primena sa drugim lekovima (Interakcije)

Verapamil se ne sme primenjivati u kombinaciji sa beta blokatorima kao što su: atenolol (Prinorm), propranolol, bisoprolol, nebivolol, metoprolol i drugi. Ovi lekovi kao i verapamil mogu da uspore rad srca i da dovedu do zastoja srca.

Verapamil se nikako ne sme primenjivati i u kombinaciji sa kolhicin tabletama (koje se koriste u terapiji gihta), jer verapamil pojačava dejstvo kolhicin tableta!

Verapamil pojačava dejstvo statina koji se koriste za lečenje povišenog nivoa holesterola u krvi kao što su: simvastatin (Cholipam), atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin, fluvastatin, lovastatin i drugi. Potrebno je smanjiti dozu ovih lekova ako se primenjuju u kombinaciji sa verapamil tabletama.

Verapamil se ne sme primenjivati ni u kombinaciji sa sledećim lekovima:

 • Lekovi koji se koriste za lečenje bakterijskih i gljivičnih infekcija kao što su: eritromicin, klaritromicin, telitromicin, itrakonazol, ketokonazol i drugi. Ovi lekovi pojačavaju dejstvo verapamil tableta i mogu da dovedu do pojave neželjenih efekata verapamil tableta.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji side (HIV) kao što su: sakvinavir, ritonavir, indinavir, efavirenz, lopinavir i drugi.
 • Lekovi koji se koriste u terapiji srčane insuficijencije kao što je digoksin.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje tuberkuloze kao što su: izoniazid, rifampicin.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije kao što su: karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton.
 • Drugi blokatori kalcijuma kao što su: diltiazem, nifedipin, felodipin, nimodipin, nikardipin, amlodipin i drugi.

Neželjena dejstva

Verapamil može da izazove sledeća neželjena dejstva: vrtoglavica, nesvestica, glabovolja, crvenilo, tremor (drhtanje), usporen rad srca (bradikardija), nizak krvni pritisak (hipotenzija), mučnina, povraćanje, opstipacija (zatvor),Stevens-Johnson-ov sindrom (veoma teško oboljenje kože), uvećanje grudi kod muškaraca (ginekomastija), poremećaj raspoloženja, simptomi slični gripu (upala grla, kašalj), alergija i drugi.

Obavestite lekara ako primetite bilo koji neželjeni efekat.

Informacije na ovom sajtu su namenjene samo u svrhe edukacije i ni na koji način ne mogu zameniti posetu odgovaraćeg medicinskog stručnjaka. Uvek se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Podelite

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.